Ett fräscht leende genom tandvård

Alla har vi olika förutsättningar och detta gäller i allra högsta grad hur våra tänder ser ut. Vissa har känsligare tänder som lätt går sönder, som i en större omfattning angrips avv karies och där det inte spelar någon roll hur ofta man borstar dem – hål uppkommer och man måste ha en regelbunden kontakt med en tandläkare för att förebygga och förhindra dentala problem. Detta medan andra personer aldrig får problem – oavsett vad de äter och hur sällan de borstar sina tänder.

Det rent estetiska är också åt det mer ”orättvisa” hållet. De flesta av oss har – helt enkelt – inte det där leendet av en perfekt, kritvit tandrad som vi ser i reklamen. Nej, vi har ojämna tänder, vi har tänder av en gulare nyans, vi har fläckiga tänder och vi har tänder med större gluggar mellan sig. Kort sagt – vi har olika förutsättningar och vår genetik spelar en väldigt stor roll i hur våra tänder ser ut.

Viktigt att poängtera innan vi fortsätter: viktigast av allt är att ha hela tänder. Ett vitt leende är inte på något sätt synonymt med ett friskt sådant och likaså kan ett ett leende med lite gulare tänder enbart bestå av friska tänder. Det är viktigt att vara medveten om det.

Däremot så kan man idag besöka en tandläkare och få en rad alternativ presenterade för sig för att få snyggare tänder. Den estetiska delen av tandvård har tagit stora steg framåt och blir idag tagen på ett större allvar än vad fallet var för några år sedan. Vi tänkte här nedan gå igenom några behandlingar som fungerar och på vilket sätt:

Porslinskronor. Porslinskronor används för att täcka över spruckna, missfärgade eller avslagna tänder. Varje krona tillverkas individuellt och cementeras över tanden. Fördelen är att de är i stort sätt omöjliga att skilja från dina vanliga tänder.

Skalfasader: fungerar egentligen på samma sätt som ovan nämnda porslinsfasader; med den skillnaden att en porslinsfasad även täcker baksidan på tanden. Skalfasader och huruvida sådana är att rekommendera utgår från hur mycket tand som finns att jobba med. Det vill säga; har du slagit av din tand från roten så är förmodligen en porslinskrona ditt bästa alternativ, vill du istället dölja en missfärgad tand så kanske en skalfasad är den lösning din tandläkare rekommendera dig.

Tandimplantat: om du har förlorad en- eller flera av dina tänder så är tandimplantat ett alternativ som ger dig tänderna tillbaka. Nästan, det är naturligvis fortfarande inte dina ordinarie tänder – men tandimplantat kommer att fungera likadant. Man borrar nämligen fast dessa i ditt käkben med titanskruvar (som tas upp av kroppen) och sedan skruvar man fast implantaten på dessa. Ett bättre – snyggare, mer funktionellt och mer naturligt – än alternativen som ofta stavas löständer. Ditt käkben och hur pass starkt sådant du har är avgörande och många rökare får – tyvärr – kalla handen av sin tandläkare.

Tandblekning: Tandblekning är förmodligen det område där störst utveckling skett – och där också efterfrågan är som störst. De flesta tandläkare erbjuder tandblekning och primärt så kan vi peka på två stycken olika metoder. Den ena sker med skena och en speciell gel som läggs i denna. Den går utmärkt att göra hemma och själva behandlingen tar ungefär 3-5 dagar. Viktigt är att skenan utformas efter dina tänder och av den anledningen så avråder vi från ett köp från exempelvis internet. Tandblekning med laser är ett annat alternativ som många tandläkare erbjuder. En behandling med laser sker snabbt – ungefär 60 minuter – och ger effekt direkt. En sofistikerad metod som ger ett hållbart resultat och som av naturliga skäl också är något dyrare än vad tandblekning med skena är.

Tandblekning – finns det några biverkningar?

Det kan komma biverkningar av en tandblekning och det är således inte en helt angenäm behanling för den om drabbas av sådana. Lyckligtvis så brukar de gå över efter några dagar och om inte så bör man söka upp sin tandläkare för att se över om det rör sig om något allvarligare. Här är några av de biverkningar som kan komma:

  • Ilningar i tänderna
  • Initial missfärgning – många ser att de blekta tänderna blir flammiga, fläckiga eller har olika färg i förhållande till varandra. En övergående fas om två-tre veckor.
  • Känslighet mot värme/kyla.

Kaffe, thé, tobak, vin och andra produkter som missfärgar tänderna bör undvikas tätt inpå en tandblekning då tänderna är extra känsliga då.