Blogg

Ett vackert leende räcker långt, men det innebär inte att man ska försumma övriga delar av kroppen. Vi bloggar därför om allt möjligt relaterat till skönhet och välmående. Hälsa är ett extremt brett område och det finns så många olika delar som spelare in för att man ska må bra. Vi kommer att försöka hålla koll på så mycket som möjligt. 

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG!

RSS

Flyttfirma Sollentuna - tips och råd inför flytten

24 Jun 2023

Dags att flytta? Det handlar om ett projekt som bör planeras. I synnerhet gäller detta om du bor i en större stad som Stockholm. Där kan externa saker - trafiken i synnerhet - komma att påverka din flytt och det måste du också ha med i beräkningen.

En flytt i en mindre stad är ofta enklare att genomföra - det är enkelt att få tag i en flyttbil, man har sina vänner tätt inpå, de flesta har egna bilar och så vidare. Det är, baserat på detta, också vanligare att man vid en flytt i Stockholm väljer professionell hjälp och anlitar exempelvis en flyttfirma i Sollentuna.

Väljer man att anlita en flyttfirma så kan man behålla den positiva känslan - en nystart i livet! - genom hela flytten och man slipper den oro och ångest som projektet kan föra med sig.

Så lyckas du med din flytt

Vill du emellertid flytta på egen hand så är rådet att du agerar på samma sätt som en flyttfirma i Sollentuna. Hur gör då en sådan? Vi ger några tips här nedan, men innan dess så ska vi även säga att du kommer att tjäna på att vara ute i god tid. Packa veckan innan, se till att det finns en flyttbil, säg upp exempelvis abonnemang och försäkringar (men ha en giltig sådan under själva flyttdagen).

Packa rätt. Använd riktiga flyttkartonger och undvik att fylla dessa till bredden. Välj några tyngre saker i botten och fyll på med lättare sådana i toppen. Böcker/textilier är en bra kombination.

Lyft rätt. Många gör sig illa i samband med en flytt och primärt så handlar det om ryggen. Lyft med dina ben! Se alltid till att fokusera på att lyfta med dina starka muskler och se till att hellre gå flera gånger. Ska ni lyfta tillsammans så se till att jobba som en enhet. Pausa och hämta andan!

Packa bilen. Hur mycket ryms i en flyttbil? Det beror på vem som packar den. Ser man till en flyttfirma i Sollentuna så kan personalen där maximera utrymmet i flyttbilen och rymma betydligt fler saker än vad privatpersoner lyckas med. På ett säkert sätt dessutom. Ett tips är att utse en person som packmästare som enbart arbetar med att stuva in i bilen. Det gör ofta skillnad - och på köpet så får ni också en person som vaktar mot stölder.

Tandvård i Alby för en starkare och friskare tandhälsa

5 Jun 2023

Är du medveten om fördelarna med att besöka en tandläkare i Alby? Om du inte är det än, kommer du att förstå det när du står inför tandproblem. Smärta och svårigheter att tugga kan enkelt lösas av din tandläkare.

För de flesta av oss utgör våra tänder inte något problem. Vi har lärt oss sedan barndomen att borsta tänderna och ta hand om dem genom användning av tandtråd. Men för vissa är det inte lika enkelt. Vissa människor har ojämnt växande tänder eller kan råka ut för olyckor som skadar deras tänder. Man kan aldrig veta vad som kan hända.

När tänderna inte mår bra, mår vi själva dåligt. Tandvärk är smärtsamt och fungerar som en signal från kroppen att åtgärder måste vidtas. Ett besök hos tandläkaren kan göra stor skillnad och få oss att må bra igen. Om en tand har slagits ut är det verkligen bråttom. Om du fortfarande har den utslagna tanden kan den ibland sättas tillbaka om du skyndar dig.

En tandläkare med många färdigheter

Ibland handlar problemen inte bara om tändernas funktion. Många lider psykiskt av att ha sneda tänder eller saknade tänder. Man vill inte ens le. Med tiden kan saknade eller sneda tänder också orsaka svårigheter att tugga. Därför är det en bra idé att söka hjälp från en tandläkare i Alby.

En bettskena kan hjälpa till att korrigera en sned tandrad där tänderna inte är i rätt position. Tänder som har blivit ordentligt missfärgade kan blekas för att återfå sin naturliga vita färg. Båda dessa behandlingar kan göra underverk för ens humör och självförtroende. Det är inte svårt att få vackra tänder. Kontakta din tandläkare idag.

Mer om en tandläkare i Alby kan du hitta på denna sida: https://albytandlakare.se/ 

Tandläkare Jönköping - hitta rätt mottagning

21 Nov 2022

Hur ska man egentligen tänka gällande en tandläkare i Jönköping? För många så är detta inte ens en fråga - man tar för givet att man är bunden till Folktandvården och man väntar vackert in kallelsen därifrån, även om det tar tid. Och, det gör det. Tyvärr är köerna till Folktandvården över hela landet extremt långa och vad gäller Jönköping så är detta inget undantag.

Det man kan göra är att söka sig till privata alternativ och välja en privat tandläkare i Jönköping istället. Du tar med dig alla förmåner - exempelvis högkostnadsskydd - till den nya mottagningen, men du får ofta mindre köer, bättre lokaler, ett större utbud av behandlingar och ett - i många fall - bättre bemötande.

Fördelar med privata tandläkarmottagningar

Tandvård brukar ofta lyftas fram som ett exempel på där privatiseringar gjort skillnad till det bättre - och det finns också fog för detta. Faktum är att de privata initiativen, åtminstone i större städer, gjort en enorm skillnad och gett privatpersoner en möjlighet att genomföra de viktiga besöken hos tandläkare och tandhygienister. Vi tänkte här nedan räkna upp några fördelar med att välja en privat tandläkare i Jönköping:

  • Snabb vård. Du kommer direkt se att du prioriteras och att det är enklare att få tid för undersökning och vård. Även akuta ärenden går snabbare då många mottagningar ger möjlighet till akut tandvård oavsett dag och tid på dygnet. En annan fördel är de mer generösa öppettiderna.
  • Bättre priser. I många fall kan man se bättre priser hos privata tandläkare och i synnerhet i samband med olika kampanjer. Detta gäller både vanlig tandvård, produkter och exempelvis estetisk tandvård.
  • Bättre miljö. För folk med viss rädsla för tandläkare så spelar miljön en avgörande roll. Privata tandläkare inreder sina lokaler på ett tilltalande och mer avslappnande sätt. Dessutom har man ofta speciella metoder för att underlätta för personer med fobi eller ren tandläkarskräck.

Tandläkarna i Norrköping - trygg och proffsig tandvård

30 Jun 2022

Skjut inte upp tandläkarbesöket. Hos en tandläkare i Norrköping hittar du nära och trygg tandvård för alla över 24 år, med ett brett utbud av behandlingar.

En tandvårdsmottagning som använder sig av modern teknik samt anställer skicklig och patientfokuserad personal får man hos Tandläkarna Mirum, som man hittar centralt i Norrköping i nya fräscha lokaler. Mottagningen kan erbjuda både tidsbokning för alla typer av behandlingar samt akut tandvård vid behov.

Hos din tandläkare får du inte bara förstklassig behandling utan även tips och råd om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder för att du ska slippa gå till tandläkaren för ofta, även om det är trevligt. Mottagningen är öppen för alla som fyllt 24 år och samarbetar även med Försäkringskassan.

Samarbeta med din tandläkare - boka tid nu

God munhälsa är en förutsättning för att du ska må bra. Därför erbjuder din tandläkare flera olika typer av behandlingar. Allt från standardundersökningar till avancerade behandlingar som rotfyllningar och tandimplantat. Vet du med dig att du har besvär ska du inte vänta med tandläkarbesöket, utan boka in en tid snabbt så att du inte får vidare komplikationer. Ju förr man fixar till problemet, desto bättre.

Hos din lokala tandläkare hittar du kompetent personal som sätter patienten i första rummet och som tar hand om dina tänder på bästa sätt. Målet är att man ska känna sig trygg när man går till tandläkaren eftersom det kan vara ett ganska laddat ämne för många. Det är dags att avdramatisera besöket hos tandläkaren en aning.

Tandimplantat ger glädje i Göteborg

31 May 2022

Att åter få en intakt tandrad är inte en självklarhet. För den som bor i Göteborg finns en klinik som hjälper till med tandimplantat om olyckan varit framme.

Richard hade varit på semester och kört omkull med den vespa han hyrt. Det hade kunnat sluta mycket sämre. Men trots att ha klarat sig utan större skador var han förkrossad. Flera tänder saknades och hade inte kunnat sättas tillbaka igen. Hur skulle han kunna visa sig i skolan igen?

Föräldrarna hade mött upp på flygplatsen och försökt att lugna den förtvivlade sonen. Det var inte förrän de berättade att de bokat tid hos en tandläkare som han samlade sig och undrade vad en sådan skulle kunna vara till hjälp för honom. Var det meningen att han skulle få löständer vid tjugo års ålder?

Lyckan är att få tandimplantat

Föräldrarna kunde inte svara på frågan men trodde inte att det var fallet. Tekniken hade gått framåt med en rasande fart. Väl inne på kliniken fick föräldrarna sitta och vänta medan sonen fick hjälp. Efter vad som kändes som en evighet kom han ut med ett stort leende. De kunde göra tandimplantat i Göteborg.

Föräldrarna såg oförstående ut och han förklarade att de skulle operera in skruvar i käkbenet. När det hade läkt skulle konstgjorda tänder skruvas fast. Ingen skulle sedan kunna gissa att tänderna inte var hans egna. Visst var det häftigt avslutade han. De båda kunde inte mer än att nicka och dras med i sonens lyckorus.

Ta hand om tänderna hos tandläkare i Hedemora

24 Feb 2022

Tänderna är väldigt viktiga för oss. Det är tack vare dem vi kan tugga vår mat. Men det är mycket mer än så. Dåliga tänder innebär dåligt mående. Hos tandläkare i Hedemora ser man över tänderna.

Det är allt för många saker som kan hända med tänderna. De kan dels bli dåliga och det ganska snabbt, men de kan även skadas. Det kanske inte går jättesnabbt för en tand att bli dålig, men då man ofta ser över dem en gång per år så kan det kännas snabbt. En del har turen att slippa problem med tänderna och har bra tänder som man bara behöver se över ibland. Andra har nästan alltid något hål eller annat problem. Detta trots att man sköter om sina tänder på ett bra sätt. Många saker påverkar tandhälsan, som exempelvis ens kost eller vissa mediciner som även påverkar tänderna. Det viktiga är att man låter tandläkare i Hedemora se över dem när det behövs.

Tandläkare gör olika behandlingar

Vanligast är att man går till tandläkaren en gång per år. Men allt för många glömmer bort att boka in sina besök när man blir äldre. Vänta inte tills tandvärken kommer, utan boka in dina besök regelbundet så slipper du förhoppningsvis stora problem med tänderna. Att gå med tandvärk kan rent av vara farligt och leda till stora och olika problem med tänderna. Sveaparkstandläkarna är redo att ta sig an dina tänder och kolla över din tandstatus. De arbetar förebyggande så att dina tänder mår bra.

 

 

Bättre munhälsa med tandläkare i Karlstad

14 Dec 2021

Alla har glädje och nytta av tandläkare i Karlstad. Alla mår bra av att ha friska tänder som fungerar som de ska. Regelbundna besök gör att man kan åtgärda problem innan de växer sig större.

Vilken anledning är den vanligaste när man går till tandläkaren? För de allra flesta av oss är det säkert den årliga kontrollen. Det känns bra att någon ser till tänderna även om det bara slutar i en stämpel med “godkänd”. Att göra ett besök hos tandhygienisten känns ungefär likadant. Det känns skönt när tandstenen tagits bort och tänderna rengjorts med proffshjälp.

Alla är inte skapta lika och vissa av oss har mer problem med karies och annat än andra. Inte rättvist, men sådan är ju nu en gång för alla naturen och genetiken. Det som en får karies av klarar en annan utan bekymmer.

Mångsidig talang hos tandläkare

När tänderna är hela kanske vi också vill att de ska se snyggare ut. Också här har vi nytta av och får god hjälp av en tandläkare i Karlstad. Vill du ha en något vitare nyans på dina tänder eller är du trött på att de lutar hit och dit? Har du rentav tandluckor? Att fixa sådant är vardagsmat för din tandläkare.

Trist blir det också ibland. Varje dag lyckas ett antal människor stå på näsan – cykelolyckor och vanliga snubblingar. Tandskador och utslagna tänder är ingen ovanlighet i de sammanhangen. Då är det en akuttid hos tandläkaren som gäller för att minimera konsekvenserna. Ring en tandläkare idag.

Invisalign i Malmö är räddningen

5 Jul 2021

Du borde ha tandställning, det vet du. Det hade gjort så stor skillnad, men bara tanken på rälsen får dig att inte ens försöka rätta till tänderna. Med invisalign går det mycket lättare.

När du var liten såg du kanske mest tandställningar i metall. Moderna uppfinningar har gjort livet lättare för oss, och du kan boka tid för att få invisalign i Malmö. Smarta, utbytbara skenor i plast som knappast syns blir räddningen för att du ska få fina tänder. Då slipper du metallrälsen och du slipper ha ont. Korrigeringen över tid sker skonsamt, så att du successivt får det bett du vill ha. Tandläkaren hjälper dig att prova ut invisalign för din mun.

Skenor man själv kan byta

Plastskenor sitter på ett tag och ändrar lite på dina tänder. När de har flyttat sig lite byter du skena och får en annan, som i sin tur ändrar lite på tänderna igen. När du har använt den sista skenan har du fått tänderna att växa rätt. Den här metoden är också diskret, så att dina arbetskamrater knappast märker att du har en tandställning. Du kan själv både plocka ut skenan och sätta tillbaka den, när du vill.

Justeringen sker som sagt över tid, så du får ju göra några återbesök under behandlingstiden, men i vanliga fall går det ganska enkelt, snabbt och smärtfritt. Du kommer att vara glad när du ser dig själv i spegeln och inte minst när du jämför med gamla foton. Det blir en stor skillnad.

Tandläkarkonsten har kommit långt

20 Apr 2021

Efter en lång historia av tandvård finns nu en metod som erbjuder genomskinliga bettskenor för att reglera dina tänder. Du slipper med andra ord jobbiga tandställningar som irriterar.

Forskning i antropologi föreslår att människan började borsta tänderna för så länge sedan som 9 000 år sedan. Ur det perspektivet är det ganska häpnadsväckande att vi fortfarande har så stora problem med tänderna som ibland kräver att vi reglerar dem. Även om utvecklingen och tekniken gått i rasande fart i modern tid så har det inte alltid gått så fort. Den första tandläkaren man känner till vid namn, Hesy-re från Egypten i mitten 2 000-talet före Kristus, använde bland annat magi och vidskepelse i sin tandvård. Idag skulle du nog höja på ögonbrynen om din tandläkare försökte driva ut onda väsen ur din mun för att bota din tandvärk. Men ur ett annat perspektiv kan man nästan få känslan av att tandvård är magi. Speciellt när det handlar om Invisalign, som är en väldigt modern metod för att reglera tänder.

Reglerar tänder till perfektion

Invisalign ger nämligen möjlighet för dig att ha en osynlig tandställning. Ja, du läste rätt. Det är tack vare genomskinliga bettskenor som byts ut en gång i veckan som det är möjligt. Ingen mat som fastnar i tandställningen längre. Ingen som tror att du är en robot från framtiden här för att förstöra mänskligheten när du ler med all metall i munnen. Det enda som syns är dina tänder, på väg att regleras till en perfekt tandrad igen. Mer om invisalign hittar du här: invisaligngöteborg.se

Ett akut besök hos tandläkaren behöver inte kosta mer än ett ordinarie

8 Apr 2021

Många som drabbats av svår tandvärk undviker att söka akut tandvård för att de tror att det ska bli väldigt dyrt. Men hos vissa kliniker är akuttandvård inte är dyrare än annan tandvård.

Tandvärk kan vara hemskt och inte blir den bättre av att man låter bli att söka hjälp. Det finns tandvårdskliniker som erbjuder akut tandvård och där besöket inte kostar mer än en normal kontroll. Det innebär att man många gånger snabbt kan bli av med smärtan eller få den lindrad. Beroende på orsak och tandstatus får man sedan komma tillbaka för vidare behandling. Det finns många olika anledningar till att man kan behöva akut tandvård. Man kan ha slagit ut en eller flera tänder, tappat en fyllning, eller ha visdomständer som börjat tränga fram, med mera.

Hjälp omgående eller inom tjugofyra timmar

Vill man besöka en tandläkare akut i Göteborg finns det ofta flera bra och moderna kliniker som man kan vända sig till. De flesta erbjuder hjälp inom tjugofyra timmar men man kan även få hjälp omgående. På de olika tandvårdsklinikernas hemsidor brukar man kunna se om de tar emot patienter akut och om det finns lediga tider. Men många gånger kan det vara bättre att ringa eftersom det kan vara svårt att själv avgöra hur pass akut situationen är. Det finns nämligen akuta tandvårdsproblem som inte är lika uppenbara, som exempelvis när en tand plötsligt blir missfärgad eller om man råkat ut för ett kraftigt slag mot tänderna.

Vårda dina tänder och slipp problem i framtiden

23 Mar 2021

Tänderna kräver dagligen omvårdnad för att hållas friska. Med hälsosamma tänder kan man dessutom undvika framtida problem. Håll borta karies med en god munhygien och slipp laga hål.

För att tänderna ska vara så friska som det bara går så bör du se till att sköta den dagliga tandborstningen ordentligt och det bra om du också använder tandtråd varje dag. För att tänderna ska bli noggrant rena så bör du borsta i hela två minuter som är den rekommenderade tiden att lägga på tandborstningen. Om du har svårt att hålla reda på tiden så kan du köpa en eltandborste som talar om för dig att nu har två minuter gått. En eltandborste rengör också väldigt noggrant så det är en väl värd investering för dina tänder.

Regelbundna besök hos tandläkaren

För att dina tänder så vara i toppform så bör du besöka din tandläkare regelbundet för då har ni en bra koll på vad som sker med dina tänder och tandkött. Med regelbundna kontroller så kommer du kunna förebygga framtida problem lättare som exempelvis karies och tandköttsinflammation. Vid en undersökning är det vanligt att man också får en stund hos tandhygienisten och där får du bland annat hjälp med att ta bort plack. Om du inte har en tandläkare och du letar efter en så kan du hitta din tandläkare genom att söka på nätet. Du kan till exempel söka på “skicklig tandläkare i Malmö” och du kan då välja från de alternativen som dyker upp.

Uppsök den bästa vården för dina tänder

16 Mar 2021

För att ha friska tänder är det viktigt att man ger dem den bästa chans man kan. En bra munhälsa är viktig för att slippa gå och ha ont. Med tandläkares hjälp ser ni till att tänderna är i bra skick.

Har du gått till samma klinik sedan du var liten? Då kan det kännas tryggt att fortsätta hos den. Det kan komma tillfällen då man inte kan vänta på sin ordinarie tandläkare, då man behöver hjälp av en akuttandläkare i staden där man bor. Dessa finns där för dig alla dagar i veckan.

Det är inte svårt att hitta eller boka akuttandläkare. Hur det funkar är olika hos olika kliniker. Hos en del får man ringa eller maila in och boka, hos andra kan man boka via deras hemsida. Det kan vara bra att känna till gärna två olika kliniker så att du snabbt kan få hjälp om och när den behövs.

Samma behandlingar

När man har problem med munhälsan och akut behöver hjälp, då kan man även förvänta sig att få samma bemötande av tandläkaren. De har samma kompetens vare sig du går hos en vanlig tandläkare eller söker akut tandvård i Malmö. De kan dessutom erbjuda samma behandlingar.

Lider du av tandläkarskräck så kan det vara skönt att prata med tandläkaren om detta redan innan, främst för din egen skull. De flesta tandläkare tar hänsyn till rädslan många har när man ska gå till tandläkare. De vet hur man ska arbeta och göra det bekvämt för olika människor.

Prisvärd tandvård i Malmö

11 Jan 2021

Vi har idag helt andra behov och önskemål än vad som förr var fallet. Vi ställer krav - och vi förväntar oss att service ska finnas. Detta oavsett om det gäller handel eller om det gäller exempelvis ett besök på restaurang. Idag finns allt tillgängligt och vi ställer också krav utifrån detta faktum. Det gäller även tandvård. Bor man i en större stad - där det finns gott om tandläkare och ett stort urval av tandvård - så vill man också som privatperson hitta en lösnings om passar det egna livspusslet.

Förr så anpassade man sig efter den kallelse man fick från tandläkaren. Bodde man i Malmö och fick en tid för en undersökning så innebar detta att man förlorade pengar. Detta både sett till att den tandvård man fick bar en kostnad, men även sett till att man var tvungen att ge upp en del av sin inkomst. Det senare förklaras av att tiden man fick låg på den egna arbetstiden; man fick ta ledigt från jobbet och därmed också förlora en del pengar. Idag så är det istället tandläkaren som anpassar sig.

Flexibla lösningar inom tandvård i Malmö

Det finns ett stort utbud av tandläkare och mottagningar i Malmö. Det gör att en konkurrens dem emellan uppkommit. Som vid all konkurrens så leder detta till utveckling. Tandvård är inget undantag: i Malmö så har detta visat sig i form av lägre priser och mer flexibla lösningar som tagits fram för att möta den moderna människans behov. Att ha öppet vardagar mellan 07.00-17.00 ger inga nya kunder. De öppettiderna är förlegade och attraherar inga nya patienter.

Mottagningar i Malmö - vissa sådana, ska tilläggas - har börjat skruva på dessa tider och där man ser sig som mer tillgängliga. Det innebär att man håller öppet då privatpersoner A) har tid och möjlighet att få tandvård och B) utan att behöva ta ledigt från jobbet. Som exempel kan nämnas att det finns tandläkarmottagningar i Malmö som håller öppet under hela året - oavsett om det är helg eller en röd dag - och där öppettiderna är mellan 07.30-20.00 på vardagar och mellan 08.30-17.00 på helger och röda dagar. Det handlar om en utvidgad service som anpassats mot de nya kraven som finns. En välkommen utveckling!

Priserna för tandvård i Malmö har också blivit lägre . Som kund kan man med fördel sätta sig ned och - via datorn - undersöka priset för olika behandlingar. Vad kostar en undersökning hos tandläkare A och hur mycket skiljer i pris jämfört med tandläkare B? Det går att tjäna många hundralappar på detta.

Estetisk tandvård är efterfrågat

Även sett till behandlingar så har en utveckling skett. Friska, starka tänder är naturligtvis prio ett hos alla patienter och alla tandläkare. Men, efter det så finns det ett ökat krav på estetiska behandlingar. En fråga som tidigare haft en låg prioritet, men som numera är något som står högre upp inom tandvård.

Man vet att folk i gemen aktivt söker efter fina, vita tänder och erbjuder därför bra lösningar inom exempelvis tandblekning och annan estetisk tandvård.

 

Skalfasad är åtgärden mot gula tänder

3 Dec 2020

Idag kryllar det av olika behandlingar för ett vackrare leende. Man önskar sig en vacker rad av fina, vita och hela tänder. En skalfasad åtgärdar dina spruckna och missfärgade tänder.

Vad är en skalfasad? Precis som en fasad ger ett vackert ytskikt på ett hus, kan en skalfasad ge tänderna ny skönhet. En skalfasad är ett lövtunt hölje som fästs ovanpå tänderna. Det döljer felen och ser ut som helt nya tänder. Man kan ha haft otur och skadat en eller flera framtänder. En tand som har en annan storlek än resten eller en sprucken tand kanske skapar komplex. Missfärgade tänder på grund av tobak eller mycket kaffedrickande kan också göra att man drar sig för att le sitt största leende.

Ge leendet en ny chans

Behandlingen är enkel. En fasad sätts på dina naturliga tänder och kommer att skapa ett symmetriskt leende. Den naturliga tanden slipas några millimeter för att kunna fästa fasaden. Väl på, kommer skalfasaden, om man sköter om den väl, att hålla i 20 år om det är porslin och 10 år om det är komposit. En fasad i porslin missfärgas inte som vanliga tänder och tål ganska mycket. Detta är populära behandlingar för ett vackrare leende, för har man en sned tand, stora mellanrum mellan tänderna eller om de är missfärgade, kan man gömma dem bakom en fasad. Man brukar få en gratis konsultation hos tandläkaren. Där kollar man upp om man är redo för behandlingen och råd på hur man tar hand om skalfasaden.

Tändernas bästa vän

9 Oct 2020

Hur ofta är det som man ska gå till en tandläkare och vad kan dessa hjälpa till med? Vilken tandläkare ska man välja och bör man hålla sig till samma? Dessa och fler frågor kan man få svar på här.

Redan som liten får man lära sig hur man ska ta hand om sina tänder. Och vad som händer om man inte gör det. För barn har man gratis tandvård som sträcker sig ända upp till dess att barnen blir unga vuxna. Men det som händer därefter får man helt och hållet ansvara för själv. Många fortsätter då gå till samma tandläkare som man använt som barn. Det vill säga någon inom folktandvårdens försorg. Däremot kan man känna att man av olika anledningar vill välja en annan tandläkare. Och det går också bra. Beträffande priser och behandling så är det inte mycket som skiljer.

På senare år har man infört ett system där även privattandvården är anslutna till försäkringskassans system. Så om man önskar kan man utan problem välja även en privat tandläkare i Solna, eller på någon annan ort. Kanske beror det på att den kliniken ligger närmare hemmet eller arbetet. Eller så kanske man helt enkelt trivs bättre med den tandläkarens arbetssätt. När som helst man önskar så kan man byta till någon annan, såväl inom det privata som folktandvården.

Ta hand om sina verktyg

För att kunna bita av delar av mat och tugga ordentligt så behövs tänderna. Därför sätter man också in löständer om de egna inte skulle finnas på plats. Först och främst gäller det att ta hand om sina egna tänder så att man får behålla dem så länge som möjligt. Men för att också ha så lite problem och smärtor i tänder och tandkött som går. Det handlar om tandborste, tandkräm, tandtråd, munskölj med mera. Samt att inte utsätta sina tänder för onödigt slitage genom mat, dryck eller tobaksvaror.

Frekvens och hjälp

Då och då behöver man en kontroll och kanske hjälp med tänderna via en tandläkare. Ett besök om året brukar vara det vanliga som rekommenderas om man inte har några speciella behov. Tandläkaren kontrollerar då skicket på tänder och tandkött, lagar eventuella hål och tänder som gått av. Drar ut en tand om det behövs. Kontrollera skicket på eventuella tandregleringar eller proteser. Ger råd gällande tandborstning och annan skötsel som kan behövas. Samt rekommenderar besök hos en tandhygienist om det behövs.

← Äldre inlägg