Blogg

Ett vackert leende räcker långt, men det innebär inte att man ska försumma övriga delar av kroppen. Vi bloggar därför om allt möjligt relaterat till skönhet och välmående. Hälsa är ett extremt brett område och det finns så många olika delar som spelare in för att man ska må bra. Vi kommer att försöka hålla koll på så mycket som möjligt. 

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG!

Invisalign i Malmö är räddningen

5 jul 2021

Du borde ha tandställning, det vet du. Det hade gjort så stor skillnad, men bara tanken på rälsen får dig att inte ens försöka rätta till tänderna. Med invisalign går det mycket lättare.

När du var liten såg du kanske mest tandställningar i metall. Moderna uppfinningar har gjort livet lättare för oss, och du kan boka tid för att få invisalign i Malmö. Smarta, utbytbara skenor i plast som knappast syns blir räddningen för att du ska få fina tänder. Då slipper du metallrälsen och du slipper ha ont. Korrigeringen över tid sker skonsamt, så att du successivt får det bett du vill ha. Tandläkaren hjälper dig att prova ut invisalign för din mun.

Skenor man själv kan byta

Plastskenor sitter på ett tag och ändrar lite på dina tänder. När de har flyttat sig lite byter du skena och får en annan, som i sin tur ändrar lite på tänderna igen. När du har använt den sista skenan har du fått tänderna att växa rätt. Den här metoden är också diskret, så att dina arbetskamrater knappast märker att du har en tandställning. Du kan själv både plocka ut skenan och sätta tillbaka den, när du vill.

Justeringen sker som sagt över tid, så du får ju göra några återbesök under behandlingstiden, men i vanliga fall går det ganska enkelt, snabbt och smärtfritt. Du kommer att vara glad när du ser dig själv i spegeln och inte minst när du jämför med gamla foton. Det blir en stor skillnad.

Tandläkarkonsten har kommit långt

20 apr 2021

Efter en lång historia av tandvård finns nu en metod som erbjuder genomskinliga bettskenor för att reglera dina tänder. Du slipper med andra ord jobbiga tandställningar som irriterar.

Forskning i antropologi föreslår att människan började borsta tänderna för så länge sedan som 9 000 år sedan. Ur det perspektivet är det ganska häpnadsväckande att vi fortfarande har så stora problem med tänderna som ibland kräver att vi reglerar dem. Även om utvecklingen och tekniken gått i rasande fart i modern tid så har det inte alltid gått så fort. Den första tandläkaren man känner till vid namn, Hesy-re från Egypten i mitten 2 000-talet före Kristus, använde bland annat magi och vidskepelse i sin tandvård. Idag skulle du nog höja på ögonbrynen om din tandläkare försökte driva ut onda väsen ur din mun för att bota din tandvärk. Men ur ett annat perspektiv kan man nästan få känslan av att tandvård är magi. Speciellt när det handlar om Invisalign, som är en väldigt modern metod för att reglera tänder.

Reglerar tänder till perfektion

Invisalign ger nämligen möjlighet för dig att ha en osynlig tandställning. Ja, du läste rätt. Det är tack vare genomskinliga bettskenor som byts ut en gång i veckan som det är möjligt. Ingen mat som fastnar i tandställningen längre. Ingen som tror att du är en robot från framtiden här för att förstöra mänskligheten när du ler med all metall i munnen. Det enda som syns är dina tänder, på väg att regleras till en perfekt tandrad igen. Mer om invisalign hittar du här: invisaligngöteborg.se

Ett akut besök hos tandläkaren behöver inte kosta mer än ett ordinarie

8 apr 2021

Många som drabbats av svår tandvärk undviker att söka akut tandvård för att de tror att det ska bli väldigt dyrt. Men hos vissa kliniker är akuttandvård inte är dyrare än annan tandvård.

Tandvärk kan vara hemskt och inte blir den bättre av att man låter bli att söka hjälp. Det finns tandvårdskliniker som erbjuder akut tandvård och där besöket inte kostar mer än en normal kontroll. Det innebär att man många gånger snabbt kan bli av med smärtan eller få den lindrad. Beroende på orsak och tandstatus får man sedan komma tillbaka för vidare behandling. Det finns många olika anledningar till att man kan behöva akut tandvård. Man kan ha slagit ut en eller flera tänder, tappat en fyllning, eller ha visdomständer som börjat tränga fram, med mera.

Hjälp omgående eller inom tjugofyra timmar

Vill man besöka en tandläkare akut i Göteborg finns det ofta flera bra och moderna kliniker som man kan vända sig till. De flesta erbjuder hjälp inom tjugofyra timmar men man kan även få hjälp omgående. På de olika tandvårdsklinikernas hemsidor brukar man kunna se om de tar emot patienter akut och om det finns lediga tider. Men många gånger kan det vara bättre att ringa eftersom det kan vara svårt att själv avgöra hur pass akut situationen är. Det finns nämligen akuta tandvårdsproblem som inte är lika uppenbara, som exempelvis när en tand plötsligt blir missfärgad eller om man råkat ut för ett kraftigt slag mot tänderna.

Vårda dina tänder och slipp problem i framtiden

23 mar 2021

Tänderna kräver dagligen omvårdnad för att hållas friska. Med hälsosamma tänder kan man dessutom undvika framtida problem. Håll borta karies med en god munhygien och slipp laga hål.

För att tänderna ska vara så friska som det bara går så bör du se till att sköta den dagliga tandborstningen ordentligt och det bra om du också använder tandtråd varje dag. För att tänderna ska bli noggrant rena så bör du borsta i hela två minuter som är den rekommenderade tiden att lägga på tandborstningen. Om du har svårt att hålla reda på tiden så kan du köpa en eltandborste som talar om för dig att nu har två minuter gått. En eltandborste rengör också väldigt noggrant så det är en väl värd investering för dina tänder.

Regelbundna besök hos tandläkaren

För att dina tänder så vara i toppform så bör du besöka din tandläkare regelbundet för då har ni en bra koll på vad som sker med dina tänder och tandkött. Med regelbundna kontroller så kommer du kunna förebygga framtida problem lättare som exempelvis karies och tandköttsinflammation. Vid en undersökning är det vanligt att man också får en stund hos tandhygienisten och där får du bland annat hjälp med att ta bort plack. Om du inte har en tandläkare och du letar efter en så kan du hitta din tandläkare genom att söka på nätet. Du kan till exempel söka på “skicklig tandläkare i Malmö” och du kan då välja från de alternativen som dyker upp.

Uppsök den bästa vården för dina tänder

16 mar 2021

För att ha friska tänder är det viktigt att man ger dem den bästa chans man kan. En bra munhälsa är viktig för att slippa gå och ha ont. Med tandläkares hjälp ser ni till att tänderna är i bra skick.

Har du gått till samma klinik sedan du var liten? Då kan det kännas tryggt att fortsätta hos den. Det kan komma tillfällen då man inte kan vänta på sin ordinarie tandläkare, då man behöver hjälp av en akuttandläkare i staden där man bor. Dessa finns där för dig alla dagar i veckan.

Det är inte svårt att hitta eller boka akuttandläkare. Hur det funkar är olika hos olika kliniker. Hos en del får man ringa eller maila in och boka, hos andra kan man boka via deras hemsida. Det kan vara bra att känna till gärna två olika kliniker så att du snabbt kan få hjälp om och när den behövs.

Samma behandlingar

När man har problem med munhälsan och akut behöver hjälp, då kan man även förvänta sig att få samma bemötande av tandläkaren. De har samma kompetens vare sig du går hos en vanlig tandläkare eller söker akut tandvård i Malmö. De kan dessutom erbjuda samma behandlingar.

Lider du av tandläkarskräck så kan det vara skönt att prata med tandläkaren om detta redan innan, främst för din egen skull. De flesta tandläkare tar hänsyn till rädslan många har när man ska gå till tandläkare. De vet hur man ska arbeta och göra det bekvämt för olika människor.

Prisvärd tandvård i Malmö

11 jan 2021

Vi har idag helt andra behov och önskemål än vad som förr var fallet. Vi ställer krav - och vi förväntar oss att service ska finnas. Detta oavsett om det gäller handel eller om det gäller exempelvis ett besök på restaurang. Idag finns allt tillgängligt och vi ställer också krav utifrån detta faktum. Det gäller även tandvård. Bor man i en större stad - där det finns gott om tandläkare och ett stort urval av tandvård - så vill man också som privatperson hitta en lösnings om passar det egna livspusslet.

Förr så anpassade man sig efter den kallelse man fick från tandläkaren. Bodde man i Malmö och fick en tid för en undersökning så innebar detta att man förlorade pengar. Detta både sett till att den tandvård man fick bar en kostnad, men även sett till att man var tvungen att ge upp en del av sin inkomst. Det senare förklaras av att tiden man fick låg på den egna arbetstiden; man fick ta ledigt från jobbet och därmed också förlora en del pengar. Idag så är det istället tandläkaren som anpassar sig.

Flexibla lösningar inom tandvård i Malmö

Det finns ett stort utbud av tandläkare och mottagningar i Malmö. Det gör att en konkurrens dem emellan uppkommit. Som vid all konkurrens så leder detta till utveckling. Tandvård är inget undantag: i Malmö så har detta visat sig i form av lägre priser och mer flexibla lösningar som tagits fram för att möta den moderna människans behov. Att ha öppet vardagar mellan 07.00-17.00 ger inga nya kunder. De öppettiderna är förlegade och attraherar inga nya patienter.

Mottagningar i Malmö - vissa sådana, ska tilläggas - har börjat skruva på dessa tider och där man ser sig som mer tillgängliga. Det innebär att man håller öppet då privatpersoner A) har tid och möjlighet att få tandvård och B) utan att behöva ta ledigt från jobbet. Som exempel kan nämnas att det finns tandläkarmottagningar i Malmö som håller öppet under hela året - oavsett om det är helg eller en röd dag - och där öppettiderna är mellan 07.30-20.00 på vardagar och mellan 08.30-17.00 på helger och röda dagar. Det handlar om en utvidgad service som anpassats mot de nya kraven som finns. En välkommen utveckling!

Priserna för tandvård i Malmö har också blivit lägre . Som kund kan man med fördel sätta sig ned och - via datorn - undersöka priset för olika behandlingar. Vad kostar en undersökning hos tandläkare A och hur mycket skiljer i pris jämfört med tandläkare B? Det går att tjäna många hundralappar på detta.

Estetisk tandvård är efterfrågat

Även sett till behandlingar så har en utveckling skett. Friska, starka tänder är naturligtvis prio ett hos alla patienter och alla tandläkare. Men, efter det så finns det ett ökat krav på estetiska behandlingar. En fråga som tidigare haft en låg prioritet, men som numera är något som står högre upp inom tandvård.

Man vet att folk i gemen aktivt söker efter fina, vita tänder och erbjuder därför bra lösningar inom exempelvis tandblekning och annan estetisk tandvård.

 

Skalfasad är åtgärden mot gula tänder

3 dec 2020

Idag kryllar det av olika behandlingar för ett vackrare leende. Man önskar sig en vacker rad av fina, vita och hela tänder. En skalfasad åtgärdar dina spruckna och missfärgade tänder.

Vad är en skalfasad? Precis som en fasad ger ett vackert ytskikt på ett hus, kan en skalfasad ge tänderna ny skönhet. En skalfasad är ett lövtunt hölje som fästs ovanpå tänderna. Det döljer felen och ser ut som helt nya tänder. Man kan ha haft otur och skadat en eller flera framtänder. En tand som har en annan storlek än resten eller en sprucken tand kanske skapar komplex. Missfärgade tänder på grund av tobak eller mycket kaffedrickande kan också göra att man drar sig för att le sitt största leende.

Ge leendet en ny chans

Behandlingen är enkel. En fasad sätts på dina naturliga tänder och kommer att skapa ett symmetriskt leende. Den naturliga tanden slipas några millimeter för att kunna fästa fasaden. Väl på, kommer skalfasaden, om man sköter om den väl, att hålla i 20 år om det är porslin och 10 år om det är komposit. En fasad i porslin missfärgas inte som vanliga tänder och tål ganska mycket. Detta är populära behandlingar för ett vackrare leende, för har man en sned tand, stora mellanrum mellan tänderna eller om de är missfärgade, kan man gömma dem bakom en fasad. Man brukar få en gratis konsultation hos tandläkaren. Där kollar man upp om man är redo för behandlingen och råd på hur man tar hand om skalfasaden.

Tändernas bästa vän

9 okt 2020

Hur ofta är det som man ska gå till en tandläkare och vad kan dessa hjälpa till med? Vilken tandläkare ska man välja och bör man hålla sig till samma? Dessa och fler frågor kan man få svar på här.

Redan som liten får man lära sig hur man ska ta hand om sina tänder. Och vad som händer om man inte gör det. För barn har man gratis tandvård som sträcker sig ända upp till dess att barnen blir unga vuxna. Men det som händer därefter får man helt och hållet ansvara för själv. Många fortsätter då gå till samma tandläkare som man använt som barn. Det vill säga någon inom folktandvårdens försorg. Däremot kan man känna att man av olika anledningar vill välja en annan tandläkare. Och det går också bra. Beträffande priser och behandling så är det inte mycket som skiljer.

På senare år har man infört ett system där även privattandvården är anslutna till försäkringskassans system. Så om man önskar kan man utan problem välja även en privat tandläkare i Solna, eller på någon annan ort. Kanske beror det på att den kliniken ligger närmare hemmet eller arbetet. Eller så kanske man helt enkelt trivs bättre med den tandläkarens arbetssätt. När som helst man önskar så kan man byta till någon annan, såväl inom det privata som folktandvården.

Ta hand om sina verktyg

För att kunna bita av delar av mat och tugga ordentligt så behövs tänderna. Därför sätter man också in löständer om de egna inte skulle finnas på plats. Först och främst gäller det att ta hand om sina egna tänder så att man får behålla dem så länge som möjligt. Men för att också ha så lite problem och smärtor i tänder och tandkött som går. Det handlar om tandborste, tandkräm, tandtråd, munskölj med mera. Samt att inte utsätta sina tänder för onödigt slitage genom mat, dryck eller tobaksvaror.

Frekvens och hjälp

Då och då behöver man en kontroll och kanske hjälp med tänderna via en tandläkare. Ett besök om året brukar vara det vanliga som rekommenderas om man inte har några speciella behov. Tandläkaren kontrollerar då skicket på tänder och tandkött, lagar eventuella hål och tänder som gått av. Drar ut en tand om det behövs. Kontrollera skicket på eventuella tandregleringar eller proteser. Ger råd gällande tandborstning och annan skötsel som kan behövas. Samt rekommenderar besök hos en tandhygienist om det behövs.

Välj ditt tandimplantat i Östersund

8 okt 2020

Vill du ha tillbaka ditt bett och dina tänder som de en gång såg ut? Gå inte omkring med gluggar, tandstumpar eller missfärgade tänder. Du får tänderna tillbaka med moderna tandimplantat.

Tänder går sönder, slås ut vid olyckshändelser eller missfärgas av rödvin och rökning. Mycket kan hända under årens lopp och man vill ha tillbaka sina tänder som de en gång var. Ett gott råd är att gå till tandläkaren. Tandläkare i hela landet är specialister på konstgjorda tänder, så du kan exempelvis lätt få ett tandimplantat i Östersund. Boka en tid och få mer information.

Proteser inte det enda som finns

För många är tandprotesen ett prisvärt och enkelt alternativ till egna tänder. Har man inga egna tänder alls, eller bara några enstaka tandstumpar, kan det vara ett bra val. Det medför inga märkvärdiga ingrepp. Man kan äta ordentligt igen och tugga maten. Det kan hända att en protes, trots noggrann utformning, kan skava och glappa lite. För äldre människor som har några välfungerande och bra tänder kvar, kan det vara bättre att undvika protes. Detta gäller speciellt för folk som är sjuka och inte kan prata eller göra sig förstådda. Det kan vara svårt att kommunicera och berätta var det skaver. Man får avgöra från fall till fall vad som är den lämpligaste åtgärden. Men det finns bra alternativ till protes numera.

Titanskruvar, kronor eller bryggor

En konstgjord tand som sitter fast i munnen kallas tandimplantat. Det har blivit mycket populärt att sätta fast tanden i käkbenet med en titanskruv. Skälet till detta är att titan är ett mycket speciellt material, som växer ihop med käkbenet, så att implantatet verkligen fungerar och känns som en egen tand. Titanskruvar är ett modernt och fantastiskt påfund, som många, inte minst seniorer, använder sig av.

Andra alternativ är kronor och bryggor, konstgjorda överdelar som sätts fast i munnen på befintliga tänder. Man slipar ner en dålig eller ful tand, och sätter en krona ovanpå, så att man får en snygg tand med det utseende den ska ha. Bryggor kallas det när det är flera tänder jämte varandra som ersätts av konstgjorda påbyggnader. Vilken sort av tandimplantat man än väljer, får man en jämn och fin tandrad som är lätt att rengöra och lätt att tugga med. Det är en del av livskvaliteten att unna sig en god måltid och att våga visa tänderna på foton. Exempelvis kan tandimplantat i Östersund vara ditt alternativ.

När du behöver snabb hjälp

6 okt 2020

Oftast är ett tandläkarbesök inte något du har bråttom till. Ibland händer det ändå att besöket inte kan vänta. Har du råkat ut för en olycka eller “bara” har väldigt ont måste du få hjälp.

Hur viktiga våra tänder är inser vi oftast inte innan de börjar göra ont på allvar. Så länge de sitter på plats och gör sitt jobb tänker vi sällan på våra tänder. De tuggar och biter och bara finns på plats. Det kan ändras snabbt, dock! Detta har ganska många av oss upptäckt vid något tillfälle och upptäckten är oftast inte angenäm.

Tandsmärta kan uppkomma av olika anledningar. Oftast är den inte akut utan vi kan boka oss en tid hos tandläkaren och bli undersökta och få problemen åtgärdade i lugnare takt. Men ibland är det akut och akut tandsmärta är inget skämt utan brukar göra riktigt ont.

Anledningar till akut tandsmärta

Den kanske vanligaste anledningen till att man får akut ont i en tand är att man skadat en tand. Ofta handlar det om att en bit av en tidigare lagning bitits av eller bara ramlat bort. Då blottläggs kanske en nerv vilket gör fruktansvärt ont. Man behöver få snabb hjälp med att laga skadan.

En annan mycket vanlig anledning är olycksfall. Det kan handla om att du kört omkull med cykeln eller bara snubblat olyckligt i hemmet eller på arbetsplatsen. Där står man med en utslagen eller skadad tand och då är det ofta bråttom.

En tredje, inte lika vanlig, anledning är att karies under en längre tid funnits i en tand och nu nått områden där det börjar göra ont på allvar. Även detta kan göra mycket och akut ont och du kan behöva snabb hjälp.

Akuta åtgärder och efterbehandlingar

Beroende på problemen finns det några bra och enkla tips för dig som drabbats. Det första är att snabbt ta kontakt med akuttandläkare i Västberga. Tillsammans med kunnig personal kan man troligen avgöra vilka åtgärder som behövs och hur snabbt. Om du har slagit ut en tand men fortfarande har tanden kvar ska du antingen förvara den i munnen - om möjligt - eller i annan vätska, som mjölk eller saliv.

Trasiga lagningar och framskriden karies som smärtar åtgärdas helt enkelt genom att man lagar hålen. Sedan kan efterbehandling behövas men problemen kan fixas snabbt. I vissa fall kan också utslagna tänder sättas tillbaka på plats. Det är alltid bäst att ta kontakt och få råd av tandläkare.

Ett nytt bländande leende

17 sep 2020

Beställ ett nytt leende. Har man levt ett helt liv med tänder som man inte varit nöjd med? Då är det fullständigt lycka att kunna fyra av ett bländande leende. Som man dessutom är stolt över.

Hur många gånger har man inte stått där framför spegeln och önskat att man kunde rätta till både det ena och det andra. Skillnaden idag mot för kanske 50 år sen är att nu är det möjligt för alla. Faktum är att det är inte bara möjligt. Med dagens teknik är det enkelt och inte det minsta smärtsamt. När de är klara för att göras kan man få dem så snabbt som inom 24 timmar. Så googla fram en klinik som gör skalfasader och sen är det bara att starta resan mot nya vackra tänder.

Hur går det till

Man kan dela in processen i tre delar.

När man bestämt sig för att göra skalfasader tar man kontakt med kliniken och bokar in en tid för konsultation. Då får man träffa en tandläkare och tillsammans pratar man om vad man har för förväntningar och drömmar. Man gör en scanning eller tar röntgenbilder som ska användas vid framställning av skalfasaderna.

Vid det andra besöket får man prova och se så att de passar och att man som kund är nöjd. Om man är det så skapas då ett definitivt avtryck. Om inte så får man komma tillbaka en gång för att göra eventuella slipningar så att fasaderna blir perfekta.

Vid sista besöket är det dags. Man provar igen för att försäkra sig om att de är precis så som man vill ha dem. Är man nöjd ska de sättas fast, cementeras. När detta är gjort är de permanenta och kan inte tas bort. Man får instruktioner i hur man ska ta hand om sina tänder så att de är bländande långt in i framtiden.

Vad är de gjorda av

Tänderna framställs av handmålat porslin och kan göras i olika tjocklekar. De kan faktiskt vara så tunna som 0,1 mm. Dessutom är en av de bästa aspekterna att man inte behöver borra eller slipa i tänderna under insättningen. De cementeras permanent fast på tandens fasad. Tandläkarna kan även ändra utseende och färg på tänderna. Så har man någon tand som inte har den form man skulle önska, ja, då är det bara att forma den nya tanden på ett annat sätt.

Välj ditt perfekta implantat

25 aug 2020

En konstgjord tand fungerar väl så bra som en egen. Du får en jämn tandrad utan gluggar och du väljer lätt den typ av implantat som passar just för dig. Kontakta bara din tandläkare i Malmö.

När du har förlorat en tand eller skadat den, kanske du inte har brytt dig om att ersätta den. Du kanske tror att det är omöjligt eller svårt. Så är inte alls fallet. Din tandläkare har en rad olika metoder för att fixa till din tandrad och justera ditt leende.

Kronor eller bryggor

Tandimplantat i Malmö görs varje dag, och många människor har fått proffsig hjälp så att de både kan le och äta ordentligt. På tänder som finns kvar men som är skadade och fula kan tandläkaren sätta fast en konstgjord överdel på varje tand. En sådan kallas krona. Gäller det fler tänder jämte varandra säger man att man sätter dit en brygga. Man får en komplett rad med tänder och slipper gluggar och trista tandstumpar. När man äter sitter tanden fast, så en brygga är på så vis mer stabil än en tandprotes. Men om du inte har några tänder alls kan protes vara ett bra alternativ. Du ska bara ta kontakt med din tandläkare så att han får titta på vad som är bäst i ditt fall. Du får ett trevligt och personligt bemötande, så du kan känna dig helt trygg med ditt tandläkarbesök.

Titanskruvar är det permanenta alternativet

Det finns folk som absolut inte vill ha en protes. De vill ha tänder som sitter fast i munnen precis som det alltid har varit. Det går att fixa, och det märks inte att man har gjort ett tandimplantat. Faktum är att det finns äldre personer som har satt in konstgjorda tänder med titanskruvar i hela munnen. Titan är ett speciellt material som växer ihop med tandbenet, så en vacker vit konstgjord tand sitter fast med en skruv, som blir som en egen tand med tiden. Det är alltså aldrig försent att få sina tänder som man vill ha dem, och man ska inte tänka att det inte är lönt. Oavsett ålder har man behov av att förbättra sin tillvaro så mycket man kan. Det är en stor glädje på ålderns höst att kunna gå på restaurang och äta precis som förr i tiden, att kunna njuta av en trevlig måltid tillsammans med släkt och vänner och att dessutom kunna le med självförtroende.

Akuttandvård – räddare i nöden

25 aug 2020

På akuttandvården får du hjälp om du drabbats av akut tandvärk eller om du skadat en tand. Jourtandvård finns i princip i alla svenska städer. Storstäder erbjuder flest möjligheter.

Akuttandvård är ett begrepp med glasklar betydelse. Det är vård som man söker vid ett akut behov. Kanske är det så att en tand värker eller så har du slagit ut en tand. Ja, då gäller det att ringa in och boka akuttid. Som med all vård är det av väsentlig betydelse att inte vänta alltför länge för då riskerar du att förvärra problemet. Viktigt att komma ihåg ifall du slagit ut en tand är att behålla den eller försöka sätta tillbaka den om det går. Kasta aldrig tanden. Den kommer tandläkaren att behöva.

Få akuttid via internet och jämför priser

Låt oss säga att skadan har skett och du behöver komma till en tandläkare akut. Vad gör du? Den bästa och smidigaste vägen att gå är att först ringa din egen tandläkare och prata med honom/henne. Förklara problemet och försök få ett råd. Din tandläkare kommer antagligen kunna hänvisa dig till en akut tandvårdsspecialist eller klinik där du kan få hjälp. Är det nu så att du inte får kontakt med din läkare så kan du alltid söka ett alternativ själv. Den goda nyheten är att det idag finns väldesignade och användarvänliga sajter där du kan inte bara får information om kostnaden för det akuta tandläkarbesöket, utan även lediga tider på olika kliniker. Det bästa är alltid att försöka boka tid på en klinik nära bostaden eller arbetsplatsen så att du inte förlorar dyrbar tid i trafiken. Detta gäller patienter som behöver akut vård i de stora städerna i Sverige. Det är utan tvekan ett smidigt sätt att få en överblick över var du kan få vård akut.

Kostnaden för akuta tandvårdstjänster

Att akutvård generellt kostar mer än vanlig sådan är ingen överraskning för någon. Exakt hur stor skillnaden är beror mycket på utvald klinik. Observera också att kostnaden delas i två olika delar. Först är det ett pris för själva undersökningen som utökas med en kostnad för själva behandlingen som behöver göras. I vissa fall krävs det uppföljande undersökningar som görs hos samma tandläkare, något som givetvis kostar extra för dig som patient. Akut tandvård ingår i det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet. Detta betyder att du åtminstone kan få igen en del av det akuta tandläkarbesöket. Läs mer om akuttandvård på denna hemsida: https://www.akuttandvårdgöteborg.nu

Förebyggande av skador

24 aug 2020

När man går till en tandläkare så åtgärdar de skador som man ådragit sig. Men för att förebygga en god tandvård och undvika skador finns det hjälp att få. Vem kan hjälpa till med tandhygienen?

Hål i tänderna är en tandskada som är ganska enkel att åtgärda och som sällan leder till något värre. Även om man får flera hål i samma tand eller tappar plomben, så är det bara att laga igen. Idag använder man sig dessutom av en ny fyllning som inte ska riskera att avge skadliga ämnen. Det som verkligen kan skada tänderna är konditionen på tandköttet och tändernas sidor. Inflammationer och tandsten kan med tiden orsaka tandlossning, eller göra att man måste dra ut tänder. Även om man sköter tandborstning och använder tandtråd så kan man ändå med tiden få tandsten. Men genom att gå och ta bort den så kan man bevara sina tänder i gott skick samt ett vitt och vacker leende. Därför är det viktigt att hålla koll själv. Fråga gärna tandläkaren vid de bokade besöken hur statusen på tandstenen ser ut. Det går även att ha fasta bokningar hos en tandhygienist så man slipper fundera över tandhälsan.

Sitter som berg

Det finns många faktorer som kan spela in när det gäller skapandet av tandsten. Förutom kosten så kan det även spela roll hur mycket saliv man har. Samt vilken sammansättning som finns i saliven. Man kan därför sköta både kost och tandvård perfekt men ändå slåss med tandsten. Första stadiet heter plack och är lite segt. Det är lättare att ta bort men har en tendens att vilja sätta sig mellan tänderna och nere vid tandköttet. När det fått hårdna kallar man det tandsten. Då är det så hårt att man behöver skrapa bort det med speciella verktyg inom tandhälsans regi.

Leder till tandlossning

Den plats där man har svårast att få bort placken är vid tandköttet. Det är även där som den också gör mest skada. Genom sin hårda yta och ökande volym skapas inflammation i tandköttet. Det leder till att fickor öppnar sig runt tanden. Till slut blir fickorna så djupa att tanden inte längre har samma stabilitet och därför lossnar. Men genom att ta bort tandstenen och sköta sin tandhygien lite extra noga, kan man vända den trenden. Även om fickorna är djupa så kan man arbeta sig uppåt tills de är friska och som de ska igen. Läs mer om tandhygienist på denna hemsida: https://www.tandhygienistsolna.se/

I Jönköping finns det bra tandvård

6 aug 2020

Har ni flyttat till Jönköping och söker en ny tandläkare? Kanske någon som hela familjen kan gå till? Relationen till tandläkaren blir ofta långvarig var därför noga med vem ni väljer.

Även i Jönköping förespråkar tandläkarna att man regelbundet ska gå och kontrollera sina tänder. Många skjuter tyvärr upp tandläkarbesöket. Kanske av ekonomiska skäl då de tror att det kommer att bli kostsamt eller så lägger de hellre pengarna på annat. Det finns även de som känner obehag av att gå till tandläkaren och är rädda för att det ska göra ont. Men det finns också de som inte har hittat någon tandläkare som de känner sig nöjda med eller vet inte vem de ska gå till. Här i Jönköping finns det flera skickliga tandläkare att välja mellan. Man kan välja att gå till Folktandvården eller till en privatklinik.

Det är viktigt att regelbundet kontrollera munhälsan

Går man regelbundet till tandläkaren minskar risken för stora fel och kostsamma behandlingar då man ofta hinner rätta till problemen innan felen uppstår. Det kan vara små saker som att man missar att borsta på insidan av tänderna och att man i längden riskerar att få karies om man inte rengör tänderna bättre. Kanske har man början till ett hål i en tand och tandläkaren ordinerar extra borstning med fluorpreparat och man slipper karies och att laga tanden. Har man bra munhälsa brukar det räcka med att gå vartannat eller vart tredje år till tandläkaren. Men man kan behöva gå oftare om man exempelvis har återkommande problem med tandsten och inflammation i tandköttet.

Så hittar ni rätt tandläkare

När man väljer tandläkare här i Jönköping kan det vara bra att välja någon i närområdet där man bor eller arbetar. Då minskar risken för att man skjuter upp besöket då det blir enkelt att hinna med tandläkarbesöket på väg till eller hem från jobbet eller skolan. Som barnfamilj kan det också vara bra om alla går till samma tandläkare. Då spar man tid och det blir lättare att få ihop livspusslet. Det finns flera bra tandläkare i Jönköping som erbjuder barntandvård. Många av dem utför även olika specialistbehandlingar som tandreglering, tandimplantat, tandblekning och bettskena. Självfallet finns det även akuttandvård. Priserna kan skilja mellan de olika klinikerna så det kan vara värt att jämföra innan ni bestämmer er. Speciellt om ni är i behov av en specialistbehandling som oftast är lite dyrare.

← Äldre inlägg