Blogg

Ett vackert leende räcker långt, men det innebär inte att man ska försumma övriga delar av kroppen. Vi bloggar därför om allt möjligt relaterat till skönhet och välmående. Hälsa är ett extremt brett område och det finns så många olika delar som spelare in för att man ska må bra. Vi kommer att försöka hålla koll på så mycket som möjligt. 

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG!

Prisvärd tandvård i Malmö

11 jan 2021

Vi har idag helt andra behov och önskemål än vad som förr var fallet. Vi ställer krav - och vi förväntar oss att service ska finnas. Detta oavsett om det gäller handel eller om det gäller exempelvis ett besök på restaurang. Idag finns allt tillgängligt och vi ställer också krav utifrån detta faktum. Det gäller även tandvård. Bor man i en större stad - där det finns gott om tandläkare och ett stort urval av tandvård - så vill man också som privatperson hitta en lösnings om passar det egna livspusslet.

Förr så anpassade man sig efter den kallelse man fick från tandläkaren. Bodde man i Malmö och fick en tid för en undersökning så innebar detta att man förlorade pengar. Detta både sett till att den tandvård man fick bar en kostnad, men även sett till att man var tvungen att ge upp en del av sin inkomst. Det senare förklaras av att tiden man fick låg på den egna arbetstiden; man fick ta ledigt från jobbet och därmed också förlora en del pengar. Idag så är det istället tandläkaren som anpassar sig.

Flexibla lösningar inom tandvård i Malmö

Det finns ett stort utbud av tandläkare och mottagningar i Malmö. Det gör att en konkurrens dem emellan uppkommit. Som vid all konkurrens så leder detta till utveckling. Tandvård är inget undantag: i Malmö så har detta visat sig i form av lägre priser och mer flexibla lösningar som tagits fram för att möta den moderna människans behov. Att ha öppet vardagar mellan 07.00-17.00 ger inga nya kunder. De öppettiderna är förlegade och attraherar inga nya patienter.

Mottagningar i Malmö - vissa sådana, ska tilläggas - har börjat skruva på dessa tider och där man ser sig som mer tillgängliga. Det innebär att man håller öppet då privatpersoner A) har tid och möjlighet att få tandvård och B) utan att behöva ta ledigt från jobbet. Som exempel kan nämnas att det finns tandläkarmottagningar i Malmö som håller öppet under hela året - oavsett om det är helg eller en röd dag - och där öppettiderna är mellan 07.30-20.00 på vardagar och mellan 08.30-17.00 på helger och röda dagar. Det handlar om en utvidgad service som anpassats mot de nya kraven som finns. En välkommen utveckling!

Priserna för tandvård i Malmö har också blivit lägre . Som kund kan man med fördel sätta sig ned och - via datorn - undersöka priset för olika behandlingar. Vad kostar en undersökning hos tandläkare A och hur mycket skiljer i pris jämfört med tandläkare B? Det går att tjäna många hundralappar på detta.

Estetisk tandvård är efterfrågat

Även sett till behandlingar så har en utveckling skett. Friska, starka tänder är naturligtvis prio ett hos alla patienter och alla tandläkare. Men, efter det så finns det ett ökat krav på estetiska behandlingar. En fråga som tidigare haft en låg prioritet, men som numera är något som står högre upp inom tandvård.

Man vet att folk i gemen aktivt söker efter fina, vita tänder och erbjuder därför bra lösningar inom exempelvis tandblekning och annan estetisk tandvård.

 

Skalfasad är åtgärden mot gula tänder

3 dec 2020

Idag kryllar det av olika behandlingar för ett vackrare leende. Man önskar sig en vacker rad av fina, vita och hela tänder. En skalfasad åtgärdar dina spruckna och missfärgade tänder.

Vad är en skalfasad? Precis som en fasad ger ett vackert ytskikt på ett hus, kan en skalfasad ge tänderna ny skönhet. En skalfasad är ett lövtunt hölje som fästs ovanpå tänderna. Det döljer felen och ser ut som helt nya tänder. Man kan ha haft otur och skadat en eller flera framtänder. En tand som har en annan storlek än resten eller en sprucken tand kanske skapar komplex. Missfärgade tänder på grund av tobak eller mycket kaffedrickande kan också göra att man drar sig för att le sitt största leende.

Ge leendet en ny chans

Behandlingen är enkel. En fasad sätts på dina naturliga tänder och kommer att skapa ett symmetriskt leende. Den naturliga tanden slipas några millimeter för att kunna fästa fasaden. Väl på, kommer skalfasaden, om man sköter om den väl, att hålla i 20 år om det är porslin och 10 år om det är komposit. En fasad i porslin missfärgas inte som vanliga tänder och tål ganska mycket. Detta är populära behandlingar för ett vackrare leende, för har man en sned tand, stora mellanrum mellan tänderna eller om de är missfärgade, kan man gömma dem bakom en fasad. Man brukar få en gratis konsultation hos tandläkaren. Där kollar man upp om man är redo för behandlingen och råd på hur man tar hand om skalfasaden.

Tändernas bästa vän

9 okt 2020

Hur ofta är det som man ska gå till en tandläkare och vad kan dessa hjälpa till med? Vilken tandläkare ska man välja och bör man hålla sig till samma? Dessa och fler frågor kan man få svar på här.

Redan som liten får man lära sig hur man ska ta hand om sina tänder. Och vad som händer om man inte gör det. För barn har man gratis tandvård som sträcker sig ända upp till dess att barnen blir unga vuxna. Men det som händer därefter får man helt och hållet ansvara för själv. Många fortsätter då gå till samma tandläkare som man använt som barn. Det vill säga någon inom folktandvårdens försorg. Däremot kan man känna att man av olika anledningar vill välja en annan tandläkare. Och det går också bra. Beträffande priser och behandling så är det inte mycket som skiljer.

På senare år har man infört ett system där även privattandvården är anslutna till försäkringskassans system. Så om man önskar kan man utan problem välja även en privat tandläkare i Solna, eller på någon annan ort. Kanske beror det på att den kliniken ligger närmare hemmet eller arbetet. Eller så kanske man helt enkelt trivs bättre med den tandläkarens arbetssätt. När som helst man önskar så kan man byta till någon annan, såväl inom det privata som folktandvården.

Ta hand om sina verktyg

För att kunna bita av delar av mat och tugga ordentligt så behövs tänderna. Därför sätter man också in löständer om de egna inte skulle finnas på plats. Först och främst gäller det att ta hand om sina egna tänder så att man får behålla dem så länge som möjligt. Men för att också ha så lite problem och smärtor i tänder och tandkött som går. Det handlar om tandborste, tandkräm, tandtråd, munskölj med mera. Samt att inte utsätta sina tänder för onödigt slitage genom mat, dryck eller tobaksvaror.

Frekvens och hjälp

Då och då behöver man en kontroll och kanske hjälp med tänderna via en tandläkare. Ett besök om året brukar vara det vanliga som rekommenderas om man inte har några speciella behov. Tandläkaren kontrollerar då skicket på tänder och tandkött, lagar eventuella hål och tänder som gått av. Drar ut en tand om det behövs. Kontrollera skicket på eventuella tandregleringar eller proteser. Ger råd gällande tandborstning och annan skötsel som kan behövas. Samt rekommenderar besök hos en tandhygienist om det behövs.

Välj ditt tandimplantat i Östersund

8 okt 2020

Vill du ha tillbaka ditt bett och dina tänder som de en gång såg ut? Gå inte omkring med gluggar, tandstumpar eller missfärgade tänder. Du får tänderna tillbaka med moderna tandimplantat.

Tänder går sönder, slås ut vid olyckshändelser eller missfärgas av rödvin och rökning. Mycket kan hända under årens lopp och man vill ha tillbaka sina tänder som de en gång var. Ett gott råd är att gå till tandläkaren. Tandläkare i hela landet är specialister på konstgjorda tänder, så du kan exempelvis lätt få ett tandimplantat i Östersund. Boka en tid och få mer information.

Proteser inte det enda som finns

För många är tandprotesen ett prisvärt och enkelt alternativ till egna tänder. Har man inga egna tänder alls, eller bara några enstaka tandstumpar, kan det vara ett bra val. Det medför inga märkvärdiga ingrepp. Man kan äta ordentligt igen och tugga maten. Det kan hända att en protes, trots noggrann utformning, kan skava och glappa lite. För äldre människor som har några välfungerande och bra tänder kvar, kan det vara bättre att undvika protes. Detta gäller speciellt för folk som är sjuka och inte kan prata eller göra sig förstådda. Det kan vara svårt att kommunicera och berätta var det skaver. Man får avgöra från fall till fall vad som är den lämpligaste åtgärden. Men det finns bra alternativ till protes numera.

Titanskruvar, kronor eller bryggor

En konstgjord tand som sitter fast i munnen kallas tandimplantat. Det har blivit mycket populärt att sätta fast tanden i käkbenet med en titanskruv. Skälet till detta är att titan är ett mycket speciellt material, som växer ihop med käkbenet, så att implantatet verkligen fungerar och känns som en egen tand. Titanskruvar är ett modernt och fantastiskt påfund, som många, inte minst seniorer, använder sig av.

Andra alternativ är kronor och bryggor, konstgjorda överdelar som sätts fast i munnen på befintliga tänder. Man slipar ner en dålig eller ful tand, och sätter en krona ovanpå, så att man får en snygg tand med det utseende den ska ha. Bryggor kallas det när det är flera tänder jämte varandra som ersätts av konstgjorda påbyggnader. Vilken sort av tandimplantat man än väljer, får man en jämn och fin tandrad som är lätt att rengöra och lätt att tugga med. Det är en del av livskvaliteten att unna sig en god måltid och att våga visa tänderna på foton. Exempelvis kan tandimplantat i Östersund vara ditt alternativ.

När du behöver snabb hjälp

6 okt 2020

Oftast är ett tandläkarbesök inte något du har bråttom till. Ibland händer det ändå att besöket inte kan vänta. Har du råkat ut för en olycka eller “bara” har väldigt ont måste du få hjälp.

Hur viktiga våra tänder är inser vi oftast inte innan de börjar göra ont på allvar. Så länge de sitter på plats och gör sitt jobb tänker vi sällan på våra tänder. De tuggar och biter och bara finns på plats. Det kan ändras snabbt, dock! Detta har ganska många av oss upptäckt vid något tillfälle och upptäckten är oftast inte angenäm.

Tandsmärta kan uppkomma av olika anledningar. Oftast är den inte akut utan vi kan boka oss en tid hos tandläkaren och bli undersökta och få problemen åtgärdade i lugnare takt. Men ibland är det akut och akut tandsmärta är inget skämt utan brukar göra riktigt ont.

Anledningar till akut tandsmärta

Den kanske vanligaste anledningen till att man får akut ont i en tand är att man skadat en tand. Ofta handlar det om att en bit av en tidigare lagning bitits av eller bara ramlat bort. Då blottläggs kanske en nerv vilket gör fruktansvärt ont. Man behöver få snabb hjälp med att laga skadan.

En annan mycket vanlig anledning är olycksfall. Det kan handla om att du kört omkull med cykeln eller bara snubblat olyckligt i hemmet eller på arbetsplatsen. Där står man med en utslagen eller skadad tand och då är det ofta bråttom.

En tredje, inte lika vanlig, anledning är att karies under en längre tid funnits i en tand och nu nått områden där det börjar göra ont på allvar. Även detta kan göra mycket och akut ont och du kan behöva snabb hjälp.

Akuta åtgärder och efterbehandlingar

Beroende på problemen finns det några bra och enkla tips för dig som drabbats. Det första är att snabbt ta kontakt med akuttandläkare i Västberga. Tillsammans med kunnig personal kan man troligen avgöra vilka åtgärder som behövs och hur snabbt. Om du har slagit ut en tand men fortfarande har tanden kvar ska du antingen förvara den i munnen - om möjligt - eller i annan vätska, som mjölk eller saliv.

Trasiga lagningar och framskriden karies som smärtar åtgärdas helt enkelt genom att man lagar hålen. Sedan kan efterbehandling behövas men problemen kan fixas snabbt. I vissa fall kan också utslagna tänder sättas tillbaka på plats. Det är alltid bäst att ta kontakt och få råd av tandläkare.

Ett nytt bländande leende

17 sep 2020

Beställ ett nytt leende. Har man levt ett helt liv med tänder som man inte varit nöjd med? Då är det fullständigt lycka att kunna fyra av ett bländande leende. Som man dessutom är stolt över.

Hur många gånger har man inte stått där framför spegeln och önskat att man kunde rätta till både det ena och det andra. Skillnaden idag mot för kanske 50 år sen är att nu är det möjligt för alla. Faktum är att det är inte bara möjligt. Med dagens teknik är det enkelt och inte det minsta smärtsamt. När de är klara för att göras kan man få dem så snabbt som inom 24 timmar. Så googla fram en klinik som gör skalfasader och sen är det bara att starta resan mot nya vackra tänder.

Hur går det till

Man kan dela in processen i tre delar.

När man bestämt sig för att göra skalfasader tar man kontakt med kliniken och bokar in en tid för konsultation. Då får man träffa en tandläkare och tillsammans pratar man om vad man har för förväntningar och drömmar. Man gör en scanning eller tar röntgenbilder som ska användas vid framställning av skalfasaderna.

Vid det andra besöket får man prova och se så att de passar och att man som kund är nöjd. Om man är det så skapas då ett definitivt avtryck. Om inte så får man komma tillbaka en gång för att göra eventuella slipningar så att fasaderna blir perfekta.

Vid sista besöket är det dags. Man provar igen för att försäkra sig om att de är precis så som man vill ha dem. Är man nöjd ska de sättas fast, cementeras. När detta är gjort är de permanenta och kan inte tas bort. Man får instruktioner i hur man ska ta hand om sina tänder så att de är bländande långt in i framtiden.

Vad är de gjorda av

Tänderna framställs av handmålat porslin och kan göras i olika tjocklekar. De kan faktiskt vara så tunna som 0,1 mm. Dessutom är en av de bästa aspekterna att man inte behöver borra eller slipa i tänderna under insättningen. De cementeras permanent fast på tandens fasad. Tandläkarna kan även ändra utseende och färg på tänderna. Så har man någon tand som inte har den form man skulle önska, ja, då är det bara att forma den nya tanden på ett annat sätt.

Välj ditt perfekta implantat

25 aug 2020

En konstgjord tand fungerar väl så bra som en egen. Du får en jämn tandrad utan gluggar och du väljer lätt den typ av implantat som passar just för dig. Kontakta bara din tandläkare i Malmö.

När du har förlorat en tand eller skadat den, kanske du inte har brytt dig om att ersätta den. Du kanske tror att det är omöjligt eller svårt. Så är inte alls fallet. Din tandläkare har en rad olika metoder för att fixa till din tandrad och justera ditt leende.

Kronor eller bryggor

Tandimplantat i Malmö görs varje dag, och många människor har fått proffsig hjälp så att de både kan le och äta ordentligt. På tänder som finns kvar men som är skadade och fula kan tandläkaren sätta fast en konstgjord överdel på varje tand. En sådan kallas krona. Gäller det fler tänder jämte varandra säger man att man sätter dit en brygga. Man får en komplett rad med tänder och slipper gluggar och trista tandstumpar. När man äter sitter tanden fast, så en brygga är på så vis mer stabil än en tandprotes. Men om du inte har några tänder alls kan protes vara ett bra alternativ. Du ska bara ta kontakt med din tandläkare så att han får titta på vad som är bäst i ditt fall. Du får ett trevligt och personligt bemötande, så du kan känna dig helt trygg med ditt tandläkarbesök.

Titanskruvar är det permanenta alternativet

Det finns folk som absolut inte vill ha en protes. De vill ha tänder som sitter fast i munnen precis som det alltid har varit. Det går att fixa, och det märks inte att man har gjort ett tandimplantat. Faktum är att det finns äldre personer som har satt in konstgjorda tänder med titanskruvar i hela munnen. Titan är ett speciellt material som växer ihop med tandbenet, så en vacker vit konstgjord tand sitter fast med en skruv, som blir som en egen tand med tiden. Det är alltså aldrig försent att få sina tänder som man vill ha dem, och man ska inte tänka att det inte är lönt. Oavsett ålder har man behov av att förbättra sin tillvaro så mycket man kan. Det är en stor glädje på ålderns höst att kunna gå på restaurang och äta precis som förr i tiden, att kunna njuta av en trevlig måltid tillsammans med släkt och vänner och att dessutom kunna le med självförtroende.

Akuttandvård – räddare i nöden

25 aug 2020

På akuttandvården får du hjälp om du drabbats av akut tandvärk eller om du skadat en tand. Jourtandvård finns i princip i alla svenska städer. Storstäder erbjuder flest möjligheter.

Akuttandvård är ett begrepp med glasklar betydelse. Det är vård som man söker vid ett akut behov. Kanske är det så att en tand värker eller så har du slagit ut en tand. Ja, då gäller det att ringa in och boka akuttid. Som med all vård är det av väsentlig betydelse att inte vänta alltför länge för då riskerar du att förvärra problemet. Viktigt att komma ihåg ifall du slagit ut en tand är att behålla den eller försöka sätta tillbaka den om det går. Kasta aldrig tanden. Den kommer tandläkaren att behöva.

Få akuttid via internet och jämför priser

Låt oss säga att skadan har skett och du behöver komma till en tandläkare akut. Vad gör du? Den bästa och smidigaste vägen att gå är att först ringa din egen tandläkare och prata med honom/henne. Förklara problemet och försök få ett råd. Din tandläkare kommer antagligen kunna hänvisa dig till en akut tandvårdsspecialist eller klinik där du kan få hjälp. Är det nu så att du inte får kontakt med din läkare så kan du alltid söka ett alternativ själv. Den goda nyheten är att det idag finns väldesignade och användarvänliga sajter där du kan inte bara får information om kostnaden för det akuta tandläkarbesöket, utan även lediga tider på olika kliniker. Det bästa är alltid att försöka boka tid på en klinik nära bostaden eller arbetsplatsen så att du inte förlorar dyrbar tid i trafiken. Detta gäller patienter som behöver akut vård i de stora städerna i Sverige. Det är utan tvekan ett smidigt sätt att få en överblick över var du kan få vård akut.

Kostnaden för akuta tandvårdstjänster

Att akutvård generellt kostar mer än vanlig sådan är ingen överraskning för någon. Exakt hur stor skillnaden är beror mycket på utvald klinik. Observera också att kostnaden delas i två olika delar. Först är det ett pris för själva undersökningen som utökas med en kostnad för själva behandlingen som behöver göras. I vissa fall krävs det uppföljande undersökningar som görs hos samma tandläkare, något som givetvis kostar extra för dig som patient. Akut tandvård ingår i det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet. Detta betyder att du åtminstone kan få igen en del av det akuta tandläkarbesöket. Läs mer om akuttandvård på denna hemsida: https://www.akuttandvårdgöteborg.nu

Förebyggande av skador

24 aug 2020

När man går till en tandläkare så åtgärdar de skador som man ådragit sig. Men för att förebygga en god tandvård och undvika skador finns det hjälp att få. Vem kan hjälpa till med tandhygienen?

Hål i tänderna är en tandskada som är ganska enkel att åtgärda och som sällan leder till något värre. Även om man får flera hål i samma tand eller tappar plomben, så är det bara att laga igen. Idag använder man sig dessutom av en ny fyllning som inte ska riskera att avge skadliga ämnen. Det som verkligen kan skada tänderna är konditionen på tandköttet och tändernas sidor. Inflammationer och tandsten kan med tiden orsaka tandlossning, eller göra att man måste dra ut tänder. Även om man sköter tandborstning och använder tandtråd så kan man ändå med tiden få tandsten. Men genom att gå och ta bort den så kan man bevara sina tänder i gott skick samt ett vitt och vacker leende. Därför är det viktigt att hålla koll själv. Fråga gärna tandläkaren vid de bokade besöken hur statusen på tandstenen ser ut. Det går även att ha fasta bokningar hos en tandhygienist så man slipper fundera över tandhälsan.

Sitter som berg

Det finns många faktorer som kan spela in när det gäller skapandet av tandsten. Förutom kosten så kan det även spela roll hur mycket saliv man har. Samt vilken sammansättning som finns i saliven. Man kan därför sköta både kost och tandvård perfekt men ändå slåss med tandsten. Första stadiet heter plack och är lite segt. Det är lättare att ta bort men har en tendens att vilja sätta sig mellan tänderna och nere vid tandköttet. När det fått hårdna kallar man det tandsten. Då är det så hårt att man behöver skrapa bort det med speciella verktyg inom tandhälsans regi.

Leder till tandlossning

Den plats där man har svårast att få bort placken är vid tandköttet. Det är även där som den också gör mest skada. Genom sin hårda yta och ökande volym skapas inflammation i tandköttet. Det leder till att fickor öppnar sig runt tanden. Till slut blir fickorna så djupa att tanden inte längre har samma stabilitet och därför lossnar. Men genom att ta bort tandstenen och sköta sin tandhygien lite extra noga, kan man vända den trenden. Även om fickorna är djupa så kan man arbeta sig uppåt tills de är friska och som de ska igen. Läs mer om tandhygienist på denna hemsida: https://www.tandhygienistsolna.se/

I Jönköping finns det bra tandvård

6 aug 2020

Har ni flyttat till Jönköping och söker en ny tandläkare? Kanske någon som hela familjen kan gå till? Relationen till tandläkaren blir ofta långvarig var därför noga med vem ni väljer.

Även i Jönköping förespråkar tandläkarna att man regelbundet ska gå och kontrollera sina tänder. Många skjuter tyvärr upp tandläkarbesöket. Kanske av ekonomiska skäl då de tror att det kommer att bli kostsamt eller så lägger de hellre pengarna på annat. Det finns även de som känner obehag av att gå till tandläkaren och är rädda för att det ska göra ont. Men det finns också de som inte har hittat någon tandläkare som de känner sig nöjda med eller vet inte vem de ska gå till. Här i Jönköping finns det flera skickliga tandläkare att välja mellan. Man kan välja att gå till Folktandvården eller till en privatklinik.

Det är viktigt att regelbundet kontrollera munhälsan

Går man regelbundet till tandläkaren minskar risken för stora fel och kostsamma behandlingar då man ofta hinner rätta till problemen innan felen uppstår. Det kan vara små saker som att man missar att borsta på insidan av tänderna och att man i längden riskerar att få karies om man inte rengör tänderna bättre. Kanske har man början till ett hål i en tand och tandläkaren ordinerar extra borstning med fluorpreparat och man slipper karies och att laga tanden. Har man bra munhälsa brukar det räcka med att gå vartannat eller vart tredje år till tandläkaren. Men man kan behöva gå oftare om man exempelvis har återkommande problem med tandsten och inflammation i tandköttet.

Så hittar ni rätt tandläkare

När man väljer tandläkare här i Jönköping kan det vara bra att välja någon i närområdet där man bor eller arbetar. Då minskar risken för att man skjuter upp besöket då det blir enkelt att hinna med tandläkarbesöket på väg till eller hem från jobbet eller skolan. Som barnfamilj kan det också vara bra om alla går till samma tandläkare. Då spar man tid och det blir lättare att få ihop livspusslet. Det finns flera bra tandläkare i Jönköping som erbjuder barntandvård. Många av dem utför även olika specialistbehandlingar som tandreglering, tandimplantat, tandblekning och bettskena. Självfallet finns det även akuttandvård. Priserna kan skilja mellan de olika klinikerna så det kan vara värt att jämföra innan ni bestämmer er. Speciellt om ni är i behov av en specialistbehandling som oftast är lite dyrare.

Munhälsa och ett vackert leende

4 aug 2020

Letar du efter en tandläkare i Hallonbergen som både är förstående, proffsig och som tar humana priser? Då kan du kosta på dig ett riktigt brett leende när du har fått din behandling där.

En tandläkare är förstås expert på allt som gäller hela, snygga tänder och munhälsa. Du kan få hjälp med så mycket, från lagningar och avancerad käkkirurgi till tandblekning och implantat. Skalfasader ger vita fina tänder och skonsamma bettskenor gör att ditt leende blir perfekt. Att tandläkaren sedan har som policy att alla ska ha råd att gå dit är extra värdefullt.

Inga fall är hopplösa

För den som har riktigt fula tänder och knappt vill gå till tandläkaren eller som är rädd för att gå dit för att det är för dyrt, gäller det att hitta rätt tandläkare, som ser möjligheterna och håller en måttlig tandvårdstaxa. Man kan korrigera tänder som sitter snett, och man kan bleka tänder som är gula. Finns det bara en tandstump kan man sätta på en krona och få en hel tand med fina konturer. Saknas tänder kan man skruva fast en konstgjord tand. Den fästs med en titanskruv. Titan är ett material som förenas med käkbenet så att det blir som en vävnad och känns som en riktig tand.

Gäller det vanlig undersökning, röntgenbilder och allmän kontroll av tänderna, är det bra att man har samma tandläkare hela tiden, som vet vad som är gjort tidigare. Oavsett vilket skick dina tänder är i, har tandläkaren stora kunskaper och kan ge dig det bästa förslaget och rådet. Det är viktigt att inte missa sina återkommande kontroller, så att man ser om det har blivit hål och kan laga dem innan de blir för stora.

Akutfall och semesteröppet

Tillgängligheten är också viktig. Får du akut ont är det sällan tandvärken går över utan åtgärder. Smärtan signalerar att något är fel med din tand, och då är det bra att du kan få komma till en tandläkare direkt. Även under semestern finns det folk på plats, så att du snabbt kan få behandling. En sådan tandläkare vill man ha, som ställer upp för sina patienter.

Sedan är ju egenvården något av det viktigaste för att man ska få behålla sin munhälsa. Borstar man tänderna noga och använder tandtråd, får man bort matrester som annars kan skada emaljen. Det finns också speciella mellanrumsborstar, och man kan förhindra både plack och tandlossning genom att hålla en hög munhygien.

När man håller tillbaka leendet

23 jul 2020

Finns det hjälp att få om man inte trivs med utseendet på sina tänder och vart kan man i så fall söka sig? Vilken typ av förändringar kan man göra gällande tänderna och vad kostar det att åtgärda?

Tänderna fyller sin funktion med att bita itu matbitar och tugga dem till en massa som magen lättare kan spjälka. Men ett bländande vitt leende beskrivs ofta som vackert och inbjudande, vilket kan få den som inte följer skönhetsidealet att känna sig osäker och deprimerad. Det kan bero på att man har tänder som sitter brett isär eller så tätt att de nästan sitter över varandra. Tänder som saknas, gul tjock tandsten eller missfärgade tänder. Kanske är det något som omgivningen reagerar på eller så är det endast patienten som lider av det man anser inte är perfekt och kanske till och med fult. Men för alla tandproblem finns det en lösning.

Olika yrken för olika åtgärder

Vilken yrkesgrupp som man söker sig till med sina problem beror på vilken typ av problem man har. Men det kan vara en god idé att börja med ett besök hos tandläkaren eller tandhygienisten som sedan kan skicka vidare ifall det är något som inte de kan åtgärda. Om man exempelvis behöver en tandställning så är det till tandregleraren som man söker sig och vid svårare utdragningar av tänder kan det bli aktuellt med en kirurgisk insats. Saknar man en eller flera tänder så kan det bli aktuellt med en protes av något slag som ska provas ut och fästas på ett bra sätt. Populärt idag är också att slipa ner sina egna tänder och istället sätta dit porslinsytor. Det kan låta drastiskt men är ett enkelt sätt att få en rak och vit tandrad som håller länge.

Pris och tillgänglighet

Hur mycket ett ingrepp gällande tänderna kostar beror på ett flertal olika saker. Är patienten yngre än tjugotre så faller det mesta inom ramen för tandvård för barn. Det innebär att det i många fall är gratis eller mycket billigt beroende på ålder och om det handlar om funktion eller estetik. För de som är äldre beror priset på ingreppet som ska utföras, hur omfattande det är och det kan även skilja sig mellan kliniker. En konsultation är alltid viktigt att börja med för att identifiera vad som är problemet och vilken lösning man kan välja. Ta sedan en prisuppgift.

Besök en tandläkare eller läs mer på denna sida: https://www.estetisktandvårdmalmö.se

Vill man vara fin får man lida pin

19 maj 2020

Hur är det egentligen ställt med våra tänder? Hur långt har vi kommit i att ha en god munhygien? Är det vanligt med tandreglering idag och hur bär man sig åt om man är rädd för tandläkare?

Det blir mer och mer vanligt med estetisk tandvård. De flesta människor vill ha fina raka tänder. Det finns otaliga varianter av sneda ihoptryckta eller alldeles för glesa tandrader. Kanske tillhör du dem som har ett sådant problem eller så har du bara en stark önskan att få en rakare vackrare tandrad. Men det kan även vara så att dina tänder är missfärgade trots att de är raka. Kanske på grund av mycket te, rödvin eller kaffe. Somliga människor föds utan tandämne och då kan det hända att vissa av tänderna inte utvecklas alls. Som tur är finns det hjälp att få oavsett dina tandproblem, och var i landet du än befinner dig.

Arbete för en tandtekniker

För att nya tänder ska kunna hamna rätt i munnen på dig som behöver dem, är det många led som ska fungera innan de har lagt sig tillrätta där de slutligen ska vara. Alltför sällan tänker vi på alla leden. Efter ett tandläkarbesök med rådgivning ska det tas ett avtryck för att kunna gjutas en form. Det är där en tandtekniker kommer in i bilden. Att skapa nya tänder kräver precision och noggrannhet. En tekniker har ofta bred kunskap och är intresserad av färg och form, att gjuta och arbeta i keramiskt material och glädjas åt att kunna underlätta livet för människor. Det är på så vis ett kreativt serviceyrke. De flesta jobbar ensamma.

Det friska och vackra i tänder

Förutom att ha en vacker tandrad eller kunna blixtra till med ett bedårande och charmerande leende, kanske du vill ha friska tänder. Det sköter sig inte helt själv utan där får du lov att vara aktiv minst två gånger om dagen. Det finns inga genvägar. Att borsta tänderna är den enda vägen till bra munhygien. Som komplement kan du alltid använda tandtråd och sköljmedel men det är som sagt bara ett komplement. Har du missfärgade tänder kan det i många fall åtgärdas med hjälp av tandblekning, men ibland kan tandroten vara skadad och då är det annan estetisk tandvård som gäller. Så hetaste tipset är att ta hand om dina tänder minst två gånger varje dag. Borsta dem morgon och kväll, använd tandtråd och drick vatten.

Tänk på detta innan du skaffat tandimplantat

11 mar 2020

Att skaffa tandimplantat är ett stort steg för många. Det medför en hel del tandläkarbesök och även kostnader. Det finns även vinster att göra! Tandhälsa och att kunna tugga rätt är viktigt!

Anledningarna till att någon vill skaffa ett tandimplantat kan vara många. Det gemensamma är att man har en eller flera tänder som inte längre kan repareras. Det kan handla om att man skadat en eller flera tänder i en olycka. Det kan vara att man upprepade gånger fått laga en tand utan att resultatet blivit bra. Det kan vara tänder som växer fel. Det kan vara en tand som behövt dras ut av olika anledningar. I samtliga dessa fall står personen där med en tand borta. Det innebär alltid en påverkan på tuggförmåga eller någon annan snedbelastning i munnen. Många tycker dessutom att det är socialt pinsamt att ha en synlig tandlucka.

Att skaffa tandimplantat är en process

Ett tandimplantat är inte något som man kommer att vakna med en morgon bara. Från det att man bestämt sig är vägen ganska lång och inte helt smärtfri. Dock är det en säker och stor belöning när allt är klart! Vägen mot ett tandimplantat startar alltid med ett besök hos tandläkare. Där undersöker man hur det ser ut och får möjlighet att diskutera alternativ. När sedan tandläkare och patient kommit överens om att ett implantat är rätt är det flera steg att ta. Och de kommer att ta tid. Först ska naturligtvis den felaktiga eller trasiga tanden tas bort - försåvitt den inte redan är borta! Därefter kan man antingen välja att låta platsen vara tom eller sätta dit en tillfällig tand. Sedan ska titanskruvar borras in i tandbenet. Själva skruvandet gör inte ont men det kommer att smärta efteråt och du kommer att få recept på smärtstillande.

Ett tandimplantat varar för evigt

När man fått skruvarna behöver det gå en tid medan alltihop läker. Under tiden kommer den konstgjorda tanden att tillverkas. Den görs i samma färg och form som patientens övriga tänder och det kommer inte att synas att den inte är naturens eget verk! Efter att läkningen och tillverkningen är avklarad kommer tanden att sättas fast. Den riskerar inte att lossa och den ska skötas på exakt samma sätt som de andra tänderna, så ingen smitning från tandborstningen rekommenderas! Så - det tar en tid och det kommer att kännas. Ett tandimplantat är en trygghet och en tillgång.

Hur ofta måste jag gå till Invisalign-tandläkaren när behandlingen har börjat?

21 dec 2019

Med den ”osynliga” tandställningen Invisalign regleras tänderna effektivt. Men hur ofta man måste gå till Invisalign-tandläkaren när behandlingen har börjat?    

Invisalign är ett nytt och effektivt sätt för tandreglering. Det är både uppskattat utifrån att det knappt syns att reglering pågår samt att resultat ges relativt enkelt. 

Reglering varannan vecka

Det är flera punkter som gör Invisalign unikt i förhållande till tidigare tandreglering. För det första är det att det knappt syns att reglering pågår. Istället för metallskenor så används genomskinliga plastskenor som byts ut allt eftersom tänderna regleras. Genom att dessa justeras efter hur regleringen har skett kommer tänderna tidvis förflyttas till rätt riktning. 

Nya leendet kan vara klart på tre månader

Skenorna flyttar alltså tänderna lite i taget vilket gör att man sakta men säkert skapar det önskade resultatet. Beroende på hur fort man kan byta till nästa skena kan resultatet nås efter olika lång tid. 

Om Invisalign-skenor kan bytas varje vecka kan behandlingstiden förkortas med 50 % och det ”nya leendet” kan vara klart på 3 månader. Men det är en tandläkare som måste avgöra hur snabbt bytet kan ske och hur länge de olika skenorna därmed ska bäras. Det kan vara betydligt längre. Allt efter de personliga förutsättningarna. 

Processen – Från första tandläkarbesöket till sista

  • Första tandläkarbesöket

En Invisalign-tandläkare undersöker tänderna och avgör om behandlingsformen är lämplig. Det sker genom att man tar foton, röntgar och gör avtryck. Det är allt detta som sedan ligger till grund för den plan som skapas för tandregleringen. 

  • Skenorna utformas

Skenorna beställs sedan av tandläkaren och kommer bli levererad till dem. Vid leverans är det ett set med ett flertal skenor. Dessa är utmärkta i vilken ordning de ska användas. Du som kund får med dig dessa hem och ska byter enligt instruktioner, mellan 1 - 2 veckor mellan varje skena. 

  • Återkontroller

Efter 6 – 8 veckor sker första återkontrollen hos tandläkaren. Nu ges nya skenor. Detta pågår i ett par månader till tänderna är helt reglerade. 

Kostnaden påverkas av antalet tillfällen 

Invisalign anger på sin hemsida att behandlingsformen kostar mellan 45 000 kr och 75 000 kr vid behandling av en vuxen. Priset är bland annat beroende på hur många gånger man behöver komma tillbaka till invisalign-tandläkaren under processen. Det som avgör priset är:

  • Komplexiteten i arbetet
  • Hur många gånger besök sker hos tandläkare
  • Tandläkarens prisnivå

Kan täckas av försäkring 

Flera sjukförsäkringar och tandvårdsförsäkringar innefattar tandreglerande åtgärder. Det ska då ske utifrån att en läkare ansett att reglering behöver ske.  Det kan inte ersätta vid estetiska åtgärder. Var därför noga med att få ett intyg från tandläkaren och godkänt från försäkringsbolaget innan behandling påbörjas.

← Äldre inlägg