Är tandslipning ett alternativ?

Tänder som inte är estetisk tilltalande är något som många lider av. Det kan innebära att tänderna i fråga är gula, att de är missfärgade (kaffe, läsk, thé, tobak och nikotin samt rött vin är bovar i det dramat) eller att de är olika långa. Exempelvis så kan en framtand vara lite längre än vad den andra är, man kan uppleva att hörntänderna är extremt långa i förhållande till framtänderna och man kan se att tänderna i underkäken är längre än vad de borde vara. Det är inte ovanligt – och visst kan det vara väldigt irriterande och ha en stor påverkan i vardagen.

Men, det många aktivt söker efter och som många ser som ett alternativ är att slipa ner sina tänder. En tandslipning som många till och med anser sig kunna sköta på egen hand med hjälp av exempelvis en nagelfil.

Vårt råd? Besök en tandläkare i Solna och låt denne göra en bedömning av vilken åtgärd som är lämplig att utföra. Vissa tandläkare utför en tandslipning medan andra avstår med motiveringen att det skadar emaljen och att det gör tanden i fråga betydligt svagare om mindre motståndskraftig mot exempelvis karies. Genomför definitivt inte en egen tandslipning och konsultera en tandläkare om du upplever att dina tänder är för långa i förhållande till varandra.

Slipa ner framtänder sliter på emaljen

Som vi sa ovan, det finns visa tandläkare som genomför en tandslipning och det finns andra som inte gör det. Besöker du en tandläkare för att slipa ner dina framtänder och denne åtar sig att genomföra behandlingen så kommer du dock att få se en ökad tandläkarkostnad i framtiden.

Detta av den enkla anledningen att slipningen i fråga kommer att ta bort en del av emaljen – det som skyddar dina tänder – och att du kommer att få göra mer frekventa besök för att se vilket skick dina framtänder är i. Du kommer även säkerligen att få laga de tänder du slipat lite oftare.

Kort och gott – du kan slipa ner dina framtänder; men då får du också räkna med att dina tandläkarbesök kommer att öka och att du kommer att få en lite högre kostnad i och med detta.

tandläkarbesök