Är tandslipning ett alternativ?

Uppdaterad: 15 april 2021

Tänder som inte är estetisk tilltalande är något som många lider av. Det kan innebära att tänderna i fråga är gula, att de är missfärgade (kaffe, läsk, thé, tobak och nikotin samt rött vin är bovar i det dramat) eller att de är olika långa. Exempelvis så kan en framtand vara lite längre än vad den andra är, man kan uppleva att hörntänderna är extremt långa i förhållande till framtänderna och man kan se att tänderna i underkäken är längre än vad de borde vara. Det är inte ovanligt – och visst kan det vara väldigt irriterande och ha en stor påverkan i vardagen.

Men, det många aktivt söker efter och som många ser som ett alternativ är att slipa ner sina tänder. En tandslipning som många till och med anser sig kunna sköta på egen hand med hjälp av exempelvis en nagelfil.

Vårt råd? Besök en tandläkare i Solna och låt denne göra en bedömning av vilken åtgärd som är lämplig att utföra. Vissa tandläkare utför en tandslipning medan andra avstår med motiveringen att det skadar emaljen och att det gör tanden i fråga betydligt svagare om mindre motståndskraftig mot exempelvis karies. Genomför definitivt inte en egen tandslipning och konsultera en tandläkare om du upplever att dina tänder är för långa i förhållande till varandra.

Slipa ner framtänder sliter på emaljen

Som vi sa ovan, det finns visa tandläkare som genomför en tandslipning och det finns andra som inte gör det. Besöker du en tandläkare för att slipa ner dina framtänder och denne åtar sig att genomföra behandlingen så kommer du dock att få se en ökad tandläkarkostnad i framtiden.

Detta av den enkla anledningen att slipningen i fråga kommer att ta bort en del av emaljen – det som skyddar dina tänder – och att du kommer att få göra mer frekventa besök för att se vilket skick dina framtänder är i. Du kommer även säkerligen att få laga de tänder du slipat lite oftare.

Kort och gott – du kan slipa ner dina framtänder; men då får du också räkna med att dina tandläkarbesök kommer att öka och att du kommer att få en lite högre kostnad i och med detta.

tandläkarbesök

Det finns andra alternativ

Om man upplever att det egna leendet eller de tänder man har inte riktigt passar in i hur man skulle vilja se ut så finns det alternativ. Idag så är estetisk tandvård en väldigt stor del av tandläkarens arbetsdag.

För bara några år sedan så var detta mer ovanligt och man fick som patient vara beredd på att vänta länge innan man fick hjälp. Detta särskilt om man var knuten till Folktandvården. Att exempelvis försöka få till stånd en tandblekning där var - och är fortfarande - nästan omöjligt.

De privata tandläkarna i Sverige har emellertid en annan inställning. Man vet att det finns ett stort behov - och man erbjuder därför massa olika behandlingar inom just estetiskt tandvård.

Besök en tandläkare i Solna

Det kan faktiskt vara så att en tandslipning kan vara en god idé - men då som ett led i annan behandling. Besöker du en tandläkare i Solna så kan denne nämligen föreslå skalfasader som en lösning på ditt problem. Skalfasader föregås av en tandslipning där tänderna förbereds för att den nya yta - som utgör fasaderna - ska kunna fästa ordentligt.

Det här har blivit en väldigt populär behandling där exempelvis många kändisar och influencers över hela världen förespråkar den som en ultimat lösning för vita, fräscha och jämna tänder. Det är svårt att argumentera mot resultatet: skalfasader ger dig exakt de tänder du vill ha - både gällande färg, form och storlek. Dessutom så missfärgas de inte med tiden.

Skalfasader hos en tandläkare i Solna

Skalfasader kan tillverkas i antingen porslin eller i komposit. Skillnaden mellan dessa båda val ligger i pris och i livslängd. Porslin kan hålla i mellan 15-20 år och komposit å sin sida har en förväntad livslängd på omkring fem år. Priset för skalfasader av komposit är emellertid lägre. Där kan du komma undan med mellan - beroende på vilken tandläkare du väljer - 2-4000 kronor. Väljer du skalfasader av porslin så hamnar priset någonstans mellan 8-12.000 kronor per fasad.

Där har du ett eget val att göra, men glöm inte bort den långa livslängden hos porslin och ha den med i beräkningen. I vissa fall kan det löna sig att välja att betala mer initialt. En tandläkare i Solna kan dessutom erbjuda ganska fina betalningslösningar där du betalar lite varje månad snarare än allt på en gång. Tänk även på att undersöka prisbilden innan du bestämmer dig.

Fri prissättning ger lägre priser

Tandläkare har en fri prissättning och detta ska du försöka använda dig av. Detta i synnerhet om du bor i Stockholm där en stor konkurrens råder. Det kan spara många sköna tusenlappar och det är inte ovanligt att se att en tandläkarmottagning kör olika kampanjer i syfte att knyta till sig nya kunder. Håll ögonen öppna!

Det viktigaste är emellertid att du får ett högkvalitativt jobb utfört. Skalfasader kräver erfarenhet och be därför gärna om att få se några referensbilder innan du bokar in en behandling. Det viktigaste är att du A) får ett resultat som ligger i linje med dina förväntningar och B) får det under en lång tid. Där finns inga genvägar. Rätt tandläkare gör skillnad!