För många föräldrar så kommer det komma ett överraskande besked från tandläkaren och detta i form av att han säger att de rekommenderar att sätta plast på tänderna hos barnet.
” Plast på tänderna, vad är det för en metod egentligen? Så tänker många och vi tänkte gå igenom lite kring vad det innebär, hur det fungerar och varför metoden används. Vi börjar med att gå igenom varför ditt barn kommer att föreslås denna behanding.
Varför? Bakom den sista mjölktanden i kindbenet (totalt fyra stycken) så kommer en så kallad sexårs-tand och denna är viktigt att man som förälder håller uppsikt på. Den är nämligen känslig och ömtålig samt full av små gropar. Gropar – mindre fåror; fissurer – som är svåra att hålla rena och hos barn som löper större risk att drabbas av karies så brukar man också plasta tänderna.
Svårigheten att hålla tänderna rena i kombination med att käken inte hängt med i utvecklingen och därmed försvårar för den nya tanden att få plats gör behandlingen nödvändig. Det är en bra metod för att förebygga karies och hål i tänderna.
En viktig sak att poängtera i sammanhanget är att man bara kan genomföra behandlingen på en tand som är till fullo utväxt. Fram till dess så är tanden känslig och därför så måste man vara väldigt noggrann med att borsta själva tuggytan. Det bör man vara medveten om som förälder – se till att tuggytan på en sexårs-tand alltid är riktigt ren!
Plasta tänderna – så går det till
Behandlingen är enkel, den går fort och den är smärtfri. Vi förklarar hur den ser ut steg för steg.
- Barnets tand rengörs grundligt
- En svag syra läggs på tanden för att plasten ska fästa ordentligt
- Tanden spolas ren med vatten och efter det så torrläggs. Man lägger även bomullstussar runt omkring för att förhindra att saliv kommer i närheten.
- De små groparna fylls igen med plast.
- En speciell lampa används och den får plasten att stelna
- Ditt barn har nu ett långvarigt skydd mot bakterier och karies