Slitna tänder? Se till att besöka en tandläkare

Vi kommer här att gå igenom lite kring slitna tänder och hur man definierar sådana. Tandslitage är ett stort problem hos många och vi tänkte lista några av de vanliga symtom som kan påvisa att man de facto lider av ett sådant. Har du problem med exempelvis..

... mörka tänder?

... att tänderna ser kortare ut?

... att tandbitar lossnat?

... att tänderna fått en annorlunda färg?

... dina tänder är känsligare än vanligt?

Där har vi fem stycken tydliga indikationer på att du lider av tandslitage och här bör du också agera. Tandslitage och slitna tänder är nämligen något som går att jämföra med exempelvis karies sett till åsamkad skada.

Varje tand ser ut på samma sätt; först så har vi en hinna av emalj. Därefter så kommer dentin innan slutligen pulpan kommer. Så ser en tand ut om vi skulle skala den. Tandslitage är en samlad betäckning på förlust av de två första lagren – emalj och dentin – och det är då det börjar nötas på dentinet som det börjar bli allvarligt och där man bör uppsöka en tandläkare för lämpliga åtgärder.

tandläkare i tandläkarrum

Viktigt att poängtera är att man kan förhindra tandslitage genom egna åtgärder och bromsa upp ett sådant. Gäller det förlust eller slitage enbart på emaljen så kan man förebygga och förhindra att slitaget från att nå dentinet. Hur? Här är några goda råd.

  • Undvik sura saker
  • Undvik att dricka läsk – släck törsten med ett glas vatten. Det är dessutom bättre för figuren. Ska du dricka läsk så rekommenderas A) ett sugrör och B) att du dricker allt på en gång.
  • Använd en mjuk tandborste och undvik tandkräm med mycket slipmedel – exempelvis sådana som bleker tänderna.
  • Borsta tänderna två gånger om dagen och se till att göra det korrekt. Minst två minuter per tandborstning är en tumregel. Undvik överborstning – fler än två gånger nöter på dina tänder.

Tänder går sönder – går de att laga?

Om tänderna går sönder på de sätt vi ovan nämnt – genom att små tandbitar lossnar, att en mörkare färg plötsligt syns eller att de ilar på ett sätt som är för dig obekant – så rör det förmodligen sig om just en frätskada. Det är då viktigt att söka upp en tandläkare eller en tandhygienist. Dels för att få detta bekräftat och att det inte rör sig om något allvarligare. En frätskadad tand återgår inte till det normala igen – men däremot så kan man bromsa upp förloppet genom att ändra sina levnadsvanor.

Vi har ovan listat några exempel på åtgärder som gör just detta , men en tumregel att följa – även för sig som idag saknar frätskador- är att försöka avstå från sura saker; juicer, sura karameller, läsk och energidrycker. Dessutom så spelar det en stor roll hur man äter och dricker också. Håll inte kvar för länge (låt exempelvis inte en klunk läsk virvla runt i munnen innan du sväljer) och använd gärna sugrör.

Det finns några saker som neutraliserar ph-värdet och som därmed också minskar erosionen som uppstår i munnen och som du mer än gärna ska stoppa i munnen; nämligen dessa:

  • Mjölk
  • Yoghurt
  • Sugtabletter med fluor – undvik tuggummi
  • Vatten