Akut tandvård ger dig leendet tillbaka

Skulle man veta när en olycka ska inträffa så skulle inga olyckor överhuvudtaget ske. De inträffar oannonserat och de sker plötsligt. Därför är det också viktigt att man när som helst ska kunna få den hjälp man behöver.

Gäller det olyckor som medför skador på kroppen - ett armbrott, en skada på ett knä eller någon annan typ av fysisk åkomma - så är det bara att sticka iväg till en akutmottagning för att så snabbt som möjligt få skadorna i fråga omhändertagna.

Det finns dock andra skador som kräver annan typ av vård. Vi kan säga att du ramlar med cykeln, faller framåt och slår dina tänder mot styret. Båda dina framtänder lossnar och frågan är hur du ska agera här?

Ring en tandläkare för akut tandvård

Det första du ska göra är att försöka - i den mån det är möjligt - behålla lugnet. Smärtan kommer inte att vara det stora problemet - det kommer chocken och adrenalinpåslaget att vara. Där finns en risk för panik och med paniken så kommer ofta dåliga beslut som ett brev på posten. Andas lugnt och använd magen för att försöka dra ner på den ansträngda andhämtningen.

Ditt nästa steg är att ringa efter en tandläkare. Idag så har de flesta tandläkare tider för akut tandvård. Det innebär att du som patient kommer att gå före den ordinarie kön; ringer du för akut tandvård så har du en garanti för att så snabbt som möjligt få träffa en tandläkare och en behandling utförd.

Att den garantin finns där har två anledningar: dels så vet man att smärtan kan vara extremt stor. Då chocken lagt sig så kommer också dina utslagna tänder att göra ont - väldigt ont. Därför ska du också få smärtlindring och hjälp. Nummer två handlar om att ju snabbare man kan agera - desto större chans har du att få behålla tänderna. Någots om även avgörs av hur du agerar direkt efter att olyckan skett.

olycka vid tandläkaren

Lägg dina utslagna tänder i någon typ av vätska

Det kan gå att rädda dina tänder. Den akuttandläkare kommer att ge dig tydliga instruktioner om hur du ska göra innan du sätter dig i taxin (eller hur du nu tar dig till mottagningen i fråga) Nyckeln handlar om att tänderna inte ska bli torra. Det innebär att du kan lägga dem i ett glas mjölk, att du kan använda lite i en mugg, att du kan ta koksaltlösning eller att du kan förvara dem under din tunga.

Är det möjligt så kan du även försöka att sätta dem på plats igen. Här är det dock viktigt att du enbart rör tanden längst fram - du ska inte hålla den i roten och vid det område där den gått av (den kan bli smutsig och bakterier kan komma in).

Har du ingen möjlighet att använda vatten, mjölk eller koksalt och där tänderna inte går att fästa så kan det även fungera att spotta - rejält - i handen och hålla fast tänderna i saliv-samlingen. En snabb aktion och rätt förvaring ökar dina odds att få behålla dina ordinarie tänder. Akut tandvård finns tillgänglig, men fram till dess att du anländer till tandläkaren så krävs det att du agerar också.

17 Jun 2018