Akuttandvård – räddare i nöden

På akuttandvården får du hjälp om du drabbats av akut tandvärk eller om du skadat en tand. Jourtandvård finns i princip i alla svenska städer. Storstäder erbjuder flest möjligheter.

Akuttandvård är ett begrepp med glasklar betydelse. Det är vård som man söker vid ett akut behov. Kanske är det så att en tand värker eller så har du slagit ut en tand. Ja, då gäller det att ringa in och boka akuttid. Som med all vård är det av väsentlig betydelse att inte vänta alltför länge för då riskerar du att förvärra problemet. Viktigt att komma ihåg ifall du slagit ut en tand är att behålla den eller försöka sätta tillbaka den om det går. Kasta aldrig tanden. Den kommer tandläkaren att behöva.

Få akuttid via internet och jämför priser

Låt oss säga att skadan har skett och du behöver komma till en tandläkare akut. Vad gör du? Den bästa och smidigaste vägen att gå är att först ringa din egen tandläkare och prata med honom/henne. Förklara problemet och försök få ett råd. Din tandläkare kommer antagligen kunna hänvisa dig till en akut tandvårdsspecialist eller klinik där du kan få hjälp. Är det nu så att du inte får kontakt med din läkare så kan du alltid söka ett alternativ själv. Den goda nyheten är att det idag finns väldesignade och användarvänliga sajter där du kan inte bara får information om kostnaden för det akuta tandläkarbesöket, utan även lediga tider på olika kliniker. Det bästa är alltid att försöka boka tid på en klinik nära bostaden eller arbetsplatsen så att du inte förlorar dyrbar tid i trafiken. Detta gäller patienter som behöver akut vård i de stora städerna i Sverige. Det är utan tvekan ett smidigt sätt att få en överblick över var du kan få vård akut.

Kostnaden för akuta tandvårdstjänster

Att akutvård generellt kostar mer än vanlig sådan är ingen överraskning för någon. Exakt hur stor skillnaden är beror mycket på utvald klinik. Observera också att kostnaden delas i två olika delar. Först är det ett pris för själva undersökningen som utökas med en kostnad för själva behandlingen som behöver göras. I vissa fall krävs det uppföljande undersökningar som görs hos samma tandläkare, något som givetvis kostar extra för dig som patient. Akut tandvård ingår i det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet. Detta betyder att du åtminstone kan få igen en del av det akuta tandläkarbesöket. Läs mer om akuttandvård på denna hemsida: https://www.akuttandvårdgöteborg.nu

25 Aug 2020