Allt fler väljer att plastikoperera sig

Det verkar vara allt fler som har ledsnat på påsar under ögonen eller hängande ögonlock. Ett växande antal personer väljer nämligen att genomföra en plastikoperation, skriver Aftonbladet. Eva Åström, som själv har genomgått ögonlocksplastik, och även arbetar med plastikingrepp, säger att hon är jättenöjd med resultatet och att det inte var så farligt.

Det är inte längre bara tv-stjärnorna på andra sidan Atlanten som väljer att plastikoperera sig. Det blir bara vanligare och vanligare att ”vanliga” svenssons genomgår en plastikoperation. Den allra vanligaste typen av skönhetsingrepp är ögonlocksplastiken. – Vanligast är att patienterna vill snygga till de övre ögonlocken, säger Eva Åström som är ögonsköterska.

Ögonen är ofta den delen av en människa som vi först lägger märke till och vår personlighet speglas till stor i dem. Det är även den del av människan där ålderstecken först börjar märkas. Vissa människor anser att så kallade ”kråksparkar” klär dem fint, medan många andra ogillar den extra hud och de rynkor vid ögonen som följer tillsammans med åldrandet.

– Något som kan vara en del svårare är exempelvis att avlägsna mörka partier under ögonen, berättar Eva.

Blåmärken

Tekniken kring ögonlocksplastikkirurgi utvecklas ständigt och i dagsläget är det generellt sett väldigt mycket lättare att utföra ett skönhetsingrepp än det var för bara några år sen. Med nutida behandlingar avlägsnas påsar under ögonen, extra hud eller rynkor vid ögonlocken med hjälp av skalpell eller laser.

Trots all den här moderna tekniken är det ändå ett ingrepp som märks efteråt. Efter en genomförd ögonlocksplastik kan blåmärken sitta kvar i flera veckor efteråt. Ärren, som uppstår efter snitten, måste också skyddas från solljus i ungefär ett halvår efter operationen.

– Med laser kan det bli mindre sår och blåmärken, så för det mesta använder vi oss av det. Ska man däremot bara avlägsna en vårta, ett födelsemärke eller vagel är det lättare med kniv.  

Mest kvinnor

Den vanligaste kunden är en kvinna i medelåldern som inte trivs med att huden kring ögonlocken och ögonen åldras. Antingen på grund av estetiska skäl, eller helt enkelt att huden hänger ner över ögonen och täcker synfältet. Eva, som är ögonsköterska, har själv lagt sig under kniven för ögonlocksplastik vid ett tillfälle.

– Jag lät ta bort överskottshud på de övre ögonlocken, berättar hon.

På Aftonbladets fråga om hon var nervös innan, svarar hon jakande. – Ja, en del såklart. Dock ges man en lugnande tablett innan, och under operationen får man lyssna till lugnande musik, så det är inte så farligt.

14 Feb 2017