Bättre förebygga än reparera skador

Som med det mesta här i livet, är det bättre att förebygga än att reparera en skada. Har man till exemplet ett hus, är det bättre att förebygga mot fuktskador än att reparera ett hus som är angripet av fukt. Så är det också med vår hälsa som vi ibland tar för givet. Då är det bättre att förebygga hälsan än att återhämta sig från en långvarig sjukdom. Det är på samma sätt med munhälsan och tandhygienen. Det är bra mycket bättre att förebygga hål i tänderna än att börja borra i dem för att sedan lappa och laga.

Så sköter du på rätt sätt om dina tänder

Så hur gör man bäst i att sköta om sina (och sina barns) tänder? Det är egentligen ganska enkelt och inget annat än det som man brukar få veta i skolan till exempel. Det är några väldigt enkla knep:

  1. Borsta tänderna varje dag, två gånger minst. Helst fler gånger.
  2. Ta med tandtråd mellan tänderna varje gång som du borstar dina tänder. Fler gånger om du får något mellan tänderna.
  3. Skölj munnen med fluor. Även detta bör göras varje gång som du borstar dem. Alternativt låt en fluortablett smälta långsamt i munnen.
  4. Gå regelbundet till en tandläkare, kanske samma tandläkare som lär sig hur din mun och tänder fungerar. Så är det; ju oftare du går till tandläkaren, desto billigare blir det. Det är dyrare att reparera och laga hål i tänderna än att bara gå dit då och då föra tt få information om hur du bäst kan skydda dem.

För att förebygga hål i tänderna krävs det en medvetenhet om vad som åstadkommer hålen och karies i tänderna. Vi har ju en livsmedelssituation som har gjort att vi har socker i snart alla sorts livsmedel, till och med i smörgåsskinkan finns det tillsatt druvsocker för att förhöja smaken på skinkan.

Socker i all slags mat

Vi har socker i bröd, i Corn-flakes, i salladsdressingen, i smaksatt yoghurt och fil. Vi har socker i nästan allt vi äter till frukost. Dricker vi dessutom juice till frukost har vi fått i oss en riktig sockerbomb. Det är ingen bra start på morgnarna. Därför gäller det att alltid välja naturell yoghurt och fil, dricka vatten när vi är törstiga, och alltid välja bröd som inte innehåller socker. Det är bättre att välja bort sylt och marmelad, och istället för smörgåsskinka, välja ost på smörgås. Äter man dessutom godis får vi i oss enorma mängder socker.

Undvik färdiglagad mat i affären

Genom att göra de smarta matvanorna undviker vi socker i maten och i längden karies i tänderna. Ser man bara till att borsta tänderna varje dag och att inte dricka läsk och regelbundet gå till tandläkaren kan man få en bra munhygien som varar för lång tid framåt. Då är det bättre att till exempel baka sitt eget bröd, som man inte bakar med socker och laga sin egen mat där man utesluter sockret. Det mesta går faktiskt att göra utan socker. Läs mer här om hur du hittar en tandläkare med bra priser i Solna på: https://www.solnatandläkarna.se.

15 May 2018