Behåll ett vackert leende!

Är du medveten om att du använder (oftast) hela ditt ansikte? Prova att lägga en tejp över dina kinder en dag, så märker du hur ofta du drar på smilbanden. Är det så att du har mist en framtand, då märker du hur många gånger och hur ofta du egentligen visar dina tänder för andra. Det förändrar verkligen ett ansikte mycket att förlora en tand. Det är som att tänderna gör hela ansiktet. Den som saknar framtänder, ser genast lastgammal ut – såvida man inte är ett litet barn – då är det bara gulligt.

Vi har alla känsliga tänder

Ingen vill bli av med sina tänder, så enkelt är det. Tänder är känsliga, har man ett litet något som har fastnat mellan tänderna så kan det störa hela dagen och man är bara medveten om det som sitter fast mellan tänderna. Har man värk i tänderna påverkar det en mycket, och man kan inte tänka på något annat än värken i tanden. Därför är det väldigt viktigt att behålla sina tänder och behålla en bra munhälsa. 

Fattiga barn har dåliga tänder

Barn i vissa kommuner har allt sämre tänder. Det har tandläkarna slagit larm om och massmedierna har rapporterat mycket om. Fortfarande har familjens socioekonomiska status stor betydelse för standarden på barnens tänder. Har familjen det dåligt ställt, kommer inte barnen till tandläkare, trots att tandläkare är gratis för alla barn och ungdomar som går i skola i Sverige. Och ett besök hos tandläkare sker oftast bara någon gång om året, och allt det som sker däremellan påverkar munhygienen påverkbart. Alltså, om föräldrarna borstar tänderna på barnet regelbundet, ser till att barnet inte äter godis, läsk och sötsaker för ofta – allt det påverkar barnens framtida munhygien.

Få inte hål i tänderna – helst!

Vikten av en bra munhygien och goda vanor kan inte nog betonas. Det vet alla som någon gång har råkat ut för något hål i tänderna. Se därför till att få goda vanor både med att behålla en bra hygien i munnen, och att få en bra tandvård, om man råkar ut för någon olycka, mister sin tand eller bara vill ha vitare tänder. 

Det är viktigt att välja en tandläkare som passar ens personlighet. Det kan dessutom vara bra att få tag i en tandläkare som arbetar nära där man bor. Känner du ingen som är bra, i ditt bostadsområde kan du alltid googla tandläkare Södermalm, och byta ut Södermalm med ortsnamnet där du bor.

13 Mar 2018