Botox – frågor och svar

En injektion av Botox är ett populärt tillvägagångssätt för att bli av med rynkor i ansiktet (och även på andra ställen). Den som ska få botox kan dock känns viss nervositet och osäkerhet inför ingreppet. Om du funderar på att skaffa botox, kan dessa frågor eventuellt svara på vissa funderingar du har.

Syns resultatet på en gång?

Nej. Resultaten efter en behandling syns tidigast efter tre – fyra dygn. Effekten varar sedan i upp till ett halvår. För vissa avtar effekten dock redan efter 4 månader. 

Var kan jag göra detta?

Det beror lite på. Bor du i en större stad som Stockholm har du många kliniker att välja mellan. Bor du i ett litet samhälle kan du behöva åka in till just Stockholm eller närmsta stad som är lite större. Även medelstora och mindre städer kan ha någon som injicerar botox.

Hur funkar det egentligen?

Botox fungerar som så att det försvagar musklerna som det injiceras i. När musklerna i ansiktet är spända, leder det till att det lösa skinnet ovanför dessa muskler blir rynkiga. Genom att musklerna försvagas, reduceras även mängden rynkor.

Hur mycket kostar det?

Priserna ser lite olika ut. Naturligtvis beror det också på var du bor och vem du anlitar. I Stockholm till exempel kan det ofta vara lite dyrare än i mindre eller medelstora städer. Givetvis går det att hitta billiga kliniker i Stockholm också – men så kan tendensen anses vara.

Det beror också på vilken behandling du planerar att göra. Ska du göra till exempel göra ett ögonbrynslyft eller fixa mungiporna, brukar det oftast vara billigare än att fixa kråksparkarna vid ögonen. Gå in på en kliniks hemsida som du tycker verkar bra, och kolla priserna där.

Kan huden bli slapp av botox?

Nej. Vissa tror, eller befarar, att huden kan bli slapp av botox. Åtminstone vid långvarigt användande av det. Så är dock inte fallet.

Vilka biverkningar riskerar jag?

Biverkningar och komplikationer till följd av ett ingrepp med Botox är väldigt ovanligt. När det väl förekommer är det mycket sällan något farligt eller leder till något kroniskt problem. Dock finns det vissa, mycket ovanliga, fall där ämnet kan sprida sig och därmed bedöva muskler som inte avsågs bedövas. Även allergiska reaktioner förekommer, men också det är sällsynt.

Den vanligaste biverkningen av en botoxbehandling är blåmärken eller svullnader. Dessa uppkommer vid platsen där nålen stacks in. Tänk på att eventuella biverkningar är tillfälliga – precis som effekten av botox.

Läs mer om botox här: http://www.botoxstockholm.biz/.

2 Mar 2017