Bröstförstoring – frågor och svar

Alla vet vad en bröstförstoring är – men det är få som känner till de praktiska konsekvenserna det kan medföra. En klinik i Stockholm har listat de vanligaste frågorna de får från sina patienter på sin hemsida.  

Hur länge blir jag sjukskriven?

Stockholmskliniken skriver att 1 – 2 veckor vanligtvis brukar räcka. Har man däremot ett väldigt fysiskt arbete som kräver en del tunga lyft kan sjukskrivningstiden behöva förlängas.

Kommer jag att kunna amma?

En annan av de vanligaste frågor den här kliniken i Stockholm har fått är om patienten kan amma efter en bröstförstoring. På det svarar de lugnande att en bröstförstoring inte ska påverka amningen. Detta eftersom implantatet i de allra flesta fall läggs under själva bröstkörteln och muskeln.

De påpekar däremot att problem med amning kan förekomma efter bröstlyft eller bröstförminskning – det är dock helt andra typer av operationer.

Vilken typ av BH ska man använda?

På frågan om vilken BH patienten bör använda efter en bröstförstoring svarar kliniken att man bör pröva ut en bra sportbehå strax efter operationen. Behån skall sedan användas dygnet runt de första veckorna, och sedan dagligen de nästkommande månaderna.

De påpekar att man ska undvika bygelbehå i upp till ett halvår efter en bröstförstoring – detta eftersom den kan påverka bröstens och implantatens form.

Kommer det att göra ont?

Många patienter oroar sig för om operationen ska göra ont. På det här svarar stockholmskliniken att både lokalbedövning och smärtstillande används under tiden som bröstförstoringen genomförs. Det som kan göra ont är muskelpåverkan, en smärta som dock vanligtvis släpper på den tredje dagen.

De konstaterar också att med modern teknik och smärtbehandling bör inte smärtan vara en begränsning eller orosmoment.

Kan jag sola solarium efteråt?

Att sola solarium, eller helt enkelt solbada, kommer inte att skada implantaten enligt kliniken. Dock påpekar de att för mycket solande kan förvärra ärren som uppstått till följd av bröstförstoringen. Man bör undvika att utsätta ärren för sol- eller solariestrålning under minst ett år efter operationen, då strålningen kan komma att ge ärren en permanent mörkare färg.

Måste jag vara sövd?

På frågan om man måste vara sövd svarar stockholmskliniken ja. De säger sedan att det endast är vid narkos och i samarbete med en duktig narkosläkare som kan man uppnå den säkerhetsnivå som krävs vid en bröstförstoring.

Vill du veta ännu om bröstförstoring och hur ett sådant ingrepp går till, besök www.bröstforstoringstockholm.se.

31 Jan 2017