Ditt komplex är ditt och ingen annans

Det är alltid lätt att stå på läktaren och rya om att andra människor ska göra si- eller så och att man ska hålla sig till den- och den saken. Vi tänkte titta närmare på komplex och hur sådana kan komma att påverka vardagen så till den milda grad att en person inte kan göra det hen vill göra - av den enkla anledningen att man skäms över hur man ser ut.

Läktarproffset skulle i det här fallet skrika någonting om att det inte spelar någon roll hur man ser ut, att det är insidan som räknas och att alla är lika mycket värda oavsett hur det yttre ser ut. Det stämmer naturligtvis, men det fråntar inte det faktum att vi har vissa normer om hur man ska se ut och om man faller bortom dessa så får man problem. Det är bara att se hur exempelvis några extra kilon påverkar och hur enkelt det är att döma en person som är lite överviktig.

Vi vill inte göra det, men indirekt så gör vi det ändå - och personen i fråga är också väl medveten om detta; något som leder till skam och komplex. Därför bör man vara försiktig med att yttra sig om hur andra borde må och hur de borde agera kring komplex. Det är först då man själv drabbas som man vet hur det kan påverka och hämma vardagen.

Behandla dina åderbråck och njut av sommaren

Ett vanligt komplex som ofta möts med en axelryckning handlar om åderbråck. Ett åderbråck är ofarligt och drabbar väldigt många. Det gör att personer som inte drabbas också tar sig rätten att säga att det inte är någon fara. Men, prova själv att gå på stranden, på badhuset, på stan, på gymmet eller något annat ställe där man klär sig lättare och se hur ett åderbråck påverkar. Det är inte snyggt och estetiskt tilltalande att ha synliga vener - blå och utstående - ringlande längs benen. Klart är att detta påverkar och leder till att många drabbade drar sig från att befinna sig i dessa sammanhang och situationer. Eller, mer konkret: man känner obehag inför den bästa årstiden som Sverige har att erbjuda - sommaren.

Man vill inte visa sina åderbråck. Punkt. Det fina är att man heller inte behöver göra det och att det finns bra metoder att bli kvitt dessa utstående och väl synliga vener för evigt. Idag kan man besöka olika kliniker och behandla sina åderbråck med allt från skum, laser, kirurgi - med virknålsteknik - med stripping och med radiofrekvens.

Alla behandlingar har olika fördelar och varierande priser. Oavsett vilken man väljer så kan man se fram emot sommaren och att åter kunna klä sig på det sätt man vill. En liten brasklapp dock: du väljer inte behandling själv - det är upp till läkaren att undersöka dina åderbråck och, utifrån dessa samt dina fysiska egenskaper, ta fram rätt behandling.

Läktarproffset skulle kanske skrika om att hans skattepengar inte ska gå till detta och att han inte vill betala för att du ska kunna klä dig i shorts. Här kan vi ge honom rådet att vara tyst för en gångs skull: en behandling av åderbråck bekostas sällan av Landstinget utan får finansieras ur egen ficka. Detta så till vida att det inte finns risk för andra komplikationer.

14 Mar 2019