Letar du tandläkare i Stockholm?

God munhälsa kommer inte automatiskt. Man måste tänka på att inte småäta och vara noga med tandborstningen minst morgon och kväll. Sedan måste man gå på regelbunda kontroller hos tandläkare för att säkerställa statusen och vidta åtgärder tidigt om det finns behov. Den vanligaste tidsintervallen är varannat år för de allra flesta. Det är i regel ingen risk för karies om man sköter sina tänder. Om man tidigt tar bort tandsten blir det sällan hål i tänderna.

Självklart finns det vissa ärftliga faktorer som gör att man har lättare att få karies. Men då är det ännu viktigare att gå till tandläkaren. I vissa fall krävs det att man uppsöker tandläkaren två gånger per år. Har man bra och välskötta tänder kan det räcka med varannat år.

Vad gör tandläkaren vid det årliga besöket?

När det är dags för det årliga besöket hos tandläkaren görs en grundlig kontroll av munhålan och tänderna. Undersökningen börjar vanligen med tandröntgen för att kontrollera om det finns icke synbara skador eller karies.

Sedan undersöks samtliga tänder och tandköttet. Eventuell tandsten tas bort och hittas det karies kan detta åtgärdas direkt om det hinns med. Annars bokas en ny tid för att laga eventuella hål. En vanlig rutinkontroll tar ungefär 30 minuter och kostar runt 750 kronor. Fråga innan vad det kmmer att kosta så du inte får en obehaglig överraskning.

Svensk tandvård är i världsklass

I Sverige har vi en av världens bästa tandvård. Dessutom har alla under 24 år gratis tandvård. För personer över 24 år finns det ett tandvårdsbidrag på 300-600 kronor beroende på ålder. Svenska tandläkare använder den senaste tekniken och metoder. Det finns också ett högkostnadsskydd som börjar gälla när behandlingarna kostar över 3 000 kronor.

Det finns också tandhygienister som arbetar förebyggande för patienter med extra behov. Vid akut tandvärk och uppkomna skador på tänderna håller även den högsta klass men lite dyrare för att det ofts bokas akut under jourtid.

Förebygg för god munhälsa

Vad kan man då göra för att inte få karies och tandsten? Det finns ett stort antal tandvårdsprodukter på marknaden idag. Det är viktigt att välja en tandborste med rätt mjukhet som passar just dig. Vissa vill ha en mjuk medan andra vill ha en något hårdare. Använd inte en för hård borste då det kan skada tandköttet. Tandkrämen måste innehålla flour. Många använder tandskölj som komplement. Det rekommenderas att även använda tandtråd för att komma åt mellan tänderna, vilket är svårt för en vanlig tandborste. 

 

10 May 2019