När du behöver snabb hjälp

Oftast är ett tandläkarbesök inte något du har bråttom till. Ibland händer det ändå att besöket inte kan vänta. Har du råkat ut för en olycka eller “bara” har väldigt ont måste du få hjälp.

Hur viktiga våra tänder är inser vi oftast inte innan de börjar göra ont på allvar. Så länge de sitter på plats och gör sitt jobb tänker vi sällan på våra tänder. De tuggar och biter och bara finns på plats. Det kan ändras snabbt, dock! Detta har ganska många av oss upptäckt vid något tillfälle och upptäckten är oftast inte angenäm.

Tandsmärta kan uppkomma av olika anledningar. Oftast är den inte akut utan vi kan boka oss en tid hos tandläkaren och bli undersökta och få problemen åtgärdade i lugnare takt. Men ibland är det akut och akut tandsmärta är inget skämt utan brukar göra riktigt ont.

Anledningar till akut tandsmärta

Den kanske vanligaste anledningen till att man får akut ont i en tand är att man skadat en tand. Ofta handlar det om att en bit av en tidigare lagning bitits av eller bara ramlat bort. Då blottläggs kanske en nerv vilket gör fruktansvärt ont. Man behöver få snabb hjälp med att laga skadan.

En annan mycket vanlig anledning är olycksfall. Det kan handla om att du kört omkull med cykeln eller bara snubblat olyckligt i hemmet eller på arbetsplatsen. Där står man med en utslagen eller skadad tand och då är det ofta bråttom.

En tredje, inte lika vanlig, anledning är att karies under en längre tid funnits i en tand och nu nått områden där det börjar göra ont på allvar. Även detta kan göra mycket och akut ont och du kan behöva snabb hjälp.

Akuta åtgärder och efterbehandlingar

Beroende på problemen finns det några bra och enkla tips för dig som drabbats. Det första är att snabbt ta kontakt med akuttandläkare i Västberga. Tillsammans med kunnig personal kan man troligen avgöra vilka åtgärder som behövs och hur snabbt. Om du har slagit ut en tand men fortfarande har tanden kvar ska du antingen förvara den i munnen - om möjligt - eller i annan vätska, som mjölk eller saliv.

Trasiga lagningar och framskriden karies som smärtar åtgärdas helt enkelt genom att man lagar hålen. Sedan kan efterbehandling behövas men problemen kan fixas snabbt. I vissa fall kan också utslagna tänder sättas tillbaka på plats. Det är alltid bäst att ta kontakt och få råd av tandläkare.

6 Oct 2020