När man håller tillbaka leendet

Finns det hjälp att få om man inte trivs med utseendet på sina tänder och vart kan man i så fall söka sig? Vilken typ av förändringar kan man göra gällande tänderna och vad kostar det att åtgärda?

Tänderna fyller sin funktion med att bita itu matbitar och tugga dem till en massa som magen lättare kan spjälka. Men ett bländande vitt leende beskrivs ofta som vackert och inbjudande, vilket kan få den som inte följer skönhetsidealet att känna sig osäker och deprimerad. Det kan bero på att man har tänder som sitter brett isär eller så tätt att de nästan sitter över varandra. Tänder som saknas, gul tjock tandsten eller missfärgade tänder. Kanske är det något som omgivningen reagerar på eller så är det endast patienten som lider av det man anser inte är perfekt och kanske till och med fult. Men för alla tandproblem finns det en lösning.

Olika yrken för olika åtgärder

Vilken yrkesgrupp som man söker sig till med sina problem beror på vilken typ av problem man har. Men det kan vara en god idé att börja med ett besök hos tandläkaren eller tandhygienisten som sedan kan skicka vidare ifall det är något som inte de kan åtgärda. Om man exempelvis behöver en tandställning så är det till tandregleraren som man söker sig och vid svårare utdragningar av tänder kan det bli aktuellt med en kirurgisk insats. Saknar man en eller flera tänder så kan det bli aktuellt med en protes av något slag som ska provas ut och fästas på ett bra sätt. Populärt idag är också att slipa ner sina egna tänder och istället sätta dit porslinsytor. Det kan låta drastiskt men är ett enkelt sätt att få en rak och vit tandrad som håller länge.

Pris och tillgänglighet

Hur mycket ett ingrepp gällande tänderna kostar beror på ett flertal olika saker. Är patienten yngre än tjugotre så faller det mesta inom ramen för tandvård för barn. Det innebär att det i många fall är gratis eller mycket billigt beroende på ålder och om det handlar om funktion eller estetik. För de som är äldre beror priset på ingreppet som ska utföras, hur omfattande det är och det kan även skilja sig mellan kliniker. En konsultation är alltid viktigt att börja med för att identifiera vad som är problemet och vilken lösning man kan välja. Ta sedan en prisuppgift.

Besök en tandläkare eller läs mer på denna sida: https://www.estetisktandvårdmalmö.se

23 Jul 2020