Från Indiska näsoperationer till coolsculpting – plastikkirurgi och skönhetsingrepp genom tiderna

Plastikkirurgi är konsten att omforma kroppen. Ordet kommer från det grekiska ordet plastikos, som betyder att forma. Plastikkirurgi och skönhetsoperationer har bevisligen förekommit så långt tillbaka som till Indien runt 800 f Kr och Egypten redan 1600 f Kr. Syftet med ingreppen var egentligen inte förskönande utan snarare att försöka  återställa skadade kroppsdelar, främst brutna eller avhuggna näsor. Indierna hade en teknik där man använde en bit hud från pannan togs för att återskapa en skadad näsa. Även ögonkirurgi förekom. Kunskaperna spred sig sedan till Arabvärlden och sedermera till Europa under antiken, historiker har bland annat visat på att romarna kunde reparera skadade öron. Den första plastikoperationen i Europa skedde i slutet av 1700-talet i Frankrike, där en kirurg reparerade en läpp med hjälp av hud från nacken.

I modern tid

Det vi främst förknippar med plastikkirurgi, skönhetsoperationer som bröst- och läppförstoring började förekomma under 60-talet, då det nya materialet silikon började användas för att återskapa hud. Efter ett tag kom läkare på att man kunde skapa implantat av silikon och operera in i bröst och andra kroppsdelar för att förstora dem. Under 70-talet blev dessa ingrepp allt vanligare men det blev också allt vanligare att dessa ingrepp innebar risker med infektioner och nervskador som resultat. Röster höjdes för att förbjuda dessa operationer men någon sådan lag kom aldrig. I stället blev plastikoperationer allt vanligare under 80- och 90-talen, och ansiktslyft och läppförstoring blev nästan ett standardinslag på till exempel röda mattan i Hollywood och andra platser där filmstjärnor och kändisar samlades. Detta påverkade och influerade såklart kvinnor över hela världen och trenden spred ytterligare. Forskare kom även på att toxinet Botulinum, mer känt under namnet Botox, i små doser kunde appliceras under  huden och få musklerna att slappna av och därigenom släta ut rynkor.

Mer säkerhet

Med tiden har teknikerna utvecklats och riskerna minskats, men det innebär såklart fortfarande en risk att göra kirurgiska ingrepp och plantera in främmande substanser i kroppen. Trenden har därför gått mot ickekirurgiska ingrepp, ett exempel är fettborttagning som från början utfördes med hjälp av narkos och att man stack in en spruta under huden och sög bort fettet, med ärrbildning och i vissa fall infektioner som följd. I modern tid har nya tekniker med laser och ultraljud utvecklats och framgångsrikt prövats. Den senaste och hittills mest effektiva metoden heter coolsculpting och innebär att man fryser bort fettcellerna under huden. Behandlingen är så gott som smärtfri och helt utan ärrbildning eller andra biverkningar.

29 Sep 2017