Så behåller du dina egna tänder

Vi lever allt längre och med allt bättre hälsa i behåll. Vi äter bättre, vi har allt bättre förutsättningar för att leva hälsosamt och framför allt för att behålla de tänder vi har. Aldrig förut har så många äldre personer så många av sina egna tänder. Bara för 40 år sedan var det inte ovanligt att en person i 50-års åldern hade förlorat en och flera av sina tänder. Idag är det relativt ovanligt om någon i den åldern har förlorat någon tand, och vi har allt fler pensionärer som har de flesta, eller alla tänder, i behåll. Vi är mer alltmer upplysta om sådant som är skadligt för våra tänder, plus att vi äter bättre än någonsin förut, då vi har tillgång till i princip all sorts mat, som till exempel C-vitaminrik mat som krävs för en bra munhygien.

Vi borstar våra tänder bättre

Vi tar alltmer ansvar för våra tänder och på bättre sätt än förut. Ända från det att vi var barn har våra föräldrar tutat i oss att vi ska borsta våra tänder. Har man ända sedan barn borstat tänderna morgon och kväll har man lagt grunden för en bra munhygien. Den generation som nu växer upp, har knappt hål i sina tänder. Jämfört med för över 40 år sedan hade de som då växte upp redan haft en eller flera hål i sina tänder, på grund av slarv vad gällde tandborstning och användande av tandtråd.

Fler sockerfria alternativ kom på 80-talet

Under 80-talet kom allt fler sockerfria alternativ, vilket bidrog till att vi undvek att tugga till exempel tuggummi med socker i. Då började man med alternativa sötningsmedel i tuggummi och läsk och andra söta saker. Man började även ersätta det animaliska fettet med allehanda light-produkter. I stort blev var man mer medveten om nackdelarna med sockret. Och försökte ersätta det med andra sötningsmedel.

Så ska vi behålla våra egna tänder gäller det att:

  1. Borsta tänderna noga minst två gånger om dagen
  2. Använda tandtråd varje dag minst två gånger om dagen
  3. Skölja munnen med fluor minst två gånger om dagen
  4. Undvika söta saker
  5. Gå regelbundet till tandläkare

Välj en tandläkare som arbetar antingen nära där du bor, eller någon som arbetar nära ditt jobb, så att det är enkelt att ta sig dit och att det inte blir jobbigt att gå till sin tandläkare. Det är som när man lämnar in bilen för kontroll och check då och då. På samma sätt är det med tänderna och att gå till tandläkaren.

7 May 2018