Så går det till att skaffa skalfasad

Är du missnöjd med hur dina tänder ser ut? Om de är skadade kan skalfasad vara ett alternativ. Kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och över hela landet utför detta. I korthet innebär det att du får en fasad som sätts över de tänder som du är missnöjda med.

Men hur funkar det att skaffa det? Exakt hur processen ser ut kan givetvis variera. Så som skrivet nedan är det vanligt att det går till.

Konsultation

Innan behandlingen kan påbörjas behöver du göra ett konsultationsbesök. Du träffar då behandlaren som samlar information av dig. Till exempel tar man foton, gör en röntgen och hämtar avtryck. Det är också under konsultationen som du får tillfälle att berätta om dina problem och föra fram dina önskemål.

Kanske vill du ha en tandrad som ser naturlig ut, och som inte är kritvit? Sådana saker är det läge att prata om under konsultationsbesöket. Det är också nu som du får svar på dina frågor.

Konsultationsbesök hos tandläkare

Provtänder och tillverkning

Vanligt är att kliniken tar fram provisoriska tänder i plast som du får testa på under en tid. Detta för att få en bild av hur det kommer att se ut när behandlingen är klar. När du har provat dem så börjar kliniken att tillverka de riktiga skalfasaderna.

Skalfasaderna är omkring 0,2 millimeter tunna. Det här innebär ibland att man inte behöver slipa ned tanden någonting alls, vilket gör behandlingen simplare. Ofta behöver man dock slipa ned dem lite grann.

När allting är förberett tas fotografier, exakta avtryck och index så att tandteknikern kan göra klart skalfasaderna. Hur lång tid det tar att göra klart dem varierar. Vanligtvis tar det ett par veckor innan de är färdigställda. Medan du väntar på fasaderna har du dina provisoriska fasader att använda.

Fastsättning

Den här processen kan variera något. Ofta görs fastsättningen med en cement som är tunnflytande. För att ge en rå yta etsar man tandens yta, precis som man gör med fasaderna. Sedan fästs din skalfasad och binds till ytan. När den väl sitter – så sitter den väldigt hårt.

När behandlingen är klar

När behandlingen är klar väntar inget komplext efterförlopp. Du kan nu börja använda tänderna som vanligt. En del kan notera ett stärkt självförtroende, och att det känns bekvämare att le och skratta.

Hur hitta en klinik?

Ett enkelt sätt att hitta en klinik för skalfasader är att helt enkelt söka på nätet. Så här kan du till exempel göra om du bor i Stockholm:

1. Sök på fraser i stil med ”skalfasad Stockholm”.

2. Kolla igenom ett antal kliniker. Bedöm helhetsintrycket och deras priser (om det finns på hemsidan).

3. Titta på referenser och omdömen om klinikerna och välj den du tycker verkar vara bäst. Hittar du en aktör utanför Stockholm, men med mycket goda omdömen och priser, kan det eventuellt vara värt att resa en liten bit för behandlingen.

Läs mer om skalfasad här: https://www.skalfasadstockholm.se/

9 Jul 2019