Skillnad i pris för tandimplantat

Den svenska modellen där vi fram till 19 års ålder har fri tandvård ger oss en stabil grund att stå på gällande det dentala. Att vi kan besöka en tandläkare och få exempelvis en tandställning redan som  barn gör att de flesta av oss har fina tänder även i vuxen ålder. Därmed inte sagt att systemet är vattentätt. Tyvärr så inträffar skador på tänder även efter det att man fyllt 19år och tyvärr så kostar det ganska mycket pengar att korrigera dessa; något som kan anses som orättvist då vi faktiskt har olika förutsättningar och olika känslighet på våra tänder.

Här finns det dock en fördel i att privatiseringar ägt rum och skett inom tandläkaryrket. Tvärtemot vad många tror så har faktiskt priserna blivit bättre som en följd av detta och i och med att det råder en fri prissättning hos tandläkare så kan man komma att tjäna mycket pengar på att undersöka prisbilden i den stad man bor i och här har man naturligtvis en klar fördel av att bo i Stockholm. Av den enkla anledningen att det finns flest tandläkare där.

Vi kan säga att du bor i Solna och att du slagit ut två tänder vid en innebandymatch och att du således måste ersätta dessa. Du har fått lösningen om tandimplantat presenterad för dig och du har också alla förutsättningar för att få tandimplantat inopererade; du har ett starkt käkben, du är rökfri och äter inga starka mediciner. Du föredrar således att operera in tandimplantat framför att välja löständer och detta innebär att en tandläkare kommer att fästa – operera in – titanskruvar i ditt käkben och där han på dessa sedan kommer att skruva fast distanser som ser ut exakt som dina vanliga tänder. Dessutom kommer dessa att på sikt tas upp av din kropp och du kommer således att leva precis som vanligt i Solna igen.

Fri prissättning är till din fördel

Dock. Det var det här med priset. Tandimplantat är dyrt och som exempel så kan vi säga att du istället för två tänder slagit ut alla dina tänder i överkäken och då du besöker en tandläkare så säger han att den totala kostnaden kommer att hamna på 100.000 kronor. Vart vill vi då komma med detta? Jo, du besöker en tandläkare i Solna och denne säger att den totala kostnaden kommer att hamna på 60.000 kronor, en tredje tandläkare säger sig kunna operera in tandimplantat för en summa om 40.000 kronor medan en fjärde ger dig priset 80.000 kronor.

Kort och gott; det skiljer mycket i pris och har man tålamodet – något som man definitivt ska ha – så kan man spara mycket pengar på att undersöka hur prisbilden ser ut i den stad man bor i.

Tillägg här: Försäkringskassan går in och täcker 50% av summan överstigande 3000 kronor och 85% av summan – enligt sitt referenspris – om kostnaden är över 15.000 kronor. Det kan vara värt att veta om du skulle ha oturen att slå ut en tand och tvingas möta kostnaden för exempelvis ett tandimplantat.

7 Dec 2016