Sugen på en tatuering?

Där tatueringar tidigare var exkluderade till ett speciellt klientel – sjömän, kriminella och kanske några vågade rockmusiker (samt deras fans) – så skedde det för några år sedan en stor förändring. Sjömännens underarmar byttes ut mot hemmafruars, de kriminellas tatueringar syntes på mediamän i Stockholm och motiven som de vågade rockmusikerna valde fick snart spridning till 18-åriga tjejer som stod inför att åka på sin studentresa till exempelvis Kos. Kort sagt; tatueringen tog steget ut från sin aningen obskyra tillvaro till det riktiga rampljuset; plötsligt passade tatueringen alla – oavsett samhällsklass, oavsett kön och oavsett vilken bakgrund eller yrke man hade. Tatueringen blev – kort och gott – lite av var mans sak.

Här förvandlades tatuerare till rockstjärnor, tv-program skapades och olika typer av mässor runt omkring i världen blev synnerligen välbesökta. Tatueringen var ett måste för många och den gamla devisen om ” Det där kommer du att ångra på ålderdomshemmet ” förvandlades istället snarare till:  ” ingen tatuering – det kommer du att vara ensam om på ålderdomshemmet ”.

Vi överdriver naturligtvis, med det finns ändå en viss sanning bakom allt detta. Dessvärre finns det även en baksida i att tatueringar fick ett sådant extremt genomslag: detta i form av att en sådan är permanent. Har du tagit hål i örat- ja, då kan du sluta använda örhänget. Skäms du över att du använde utsvängda jeans en gång i tiden? Inga problem.

En tatuering? Ja, den kommer att sitta kvar på din kropp och den kommer att fungera som ett slags brännmärke; ett sigill över din egen dumhet som du för alltid kan se. Våra råd i detta ser ut enligt följande punkter:

  • Varför vill du tatuera dig? Är det för att alla dina kompisar gör det eller är det för din egen skull?
  • Försök se in i framtiden. Kommer du att vara lika nöjd med att ha en krokodil på ryggen då du är femtio år som idag?
  • Vem ska tatuera dig? Det vanligaste misstaget är faktiskt inte att man väljer fel motiv och tatuerar någonting man ångrar – nej, det är att tatueringen blir så bristfälligt gjord att man skäms. Ska du göra en tatuering – se till att undersöka studion, tatueraren och dennes tidigare kunder och specialiteter. Var beredd på att en snygg tatuering kostar och betala det begärda priset. Som vi sa – den kommer att pryda din kropp för evigt och således så handlar det om en investering:

Tatueringsborttagning finns tillgänglig

Skulle du verkligen ångra dig i framtiden så kan en tatueringsborttagning ta bort en del av ångesten. En tatueringsborttagning bleker bort din tatuering och gör att den tappar sin ”lyskraft” allt eftersom åren går. Helt borta, blir den inte – åtminstone inte för dig själv; men troligt är att utomstående inte kan se att du haft en tatuering efter att du genomfört en tatueringsborttagning.

Tänk dock på att det även här skiljer sig i kvalitet. Betala hellre lite mer för en tatueringsborttagning  utförd av proffs – en klinik med bra rykte och god erfarenhet – än hos en som inte föregås av samma goda vitsord.

Ett annat alternativ om du skulle ångra din tatuering, det är att tatuera över det gamla motivet. Det kan fungera bäst vid mindre motiv och även här – på samma sätt som vid en tatueringsborttagning -  var beredd att betala för kvaliteten.

4 Jan 2017