Tändernas bästa vän

Hur ofta är det som man ska gå till en tandläkare och vad kan dessa hjälpa till med? Vilken tandläkare ska man välja och bör man hålla sig till samma? Dessa och fler frågor kan man få svar på här.

Redan som liten får man lära sig hur man ska ta hand om sina tänder. Och vad som händer om man inte gör det. För barn har man gratis tandvård som sträcker sig ända upp till dess att barnen blir unga vuxna. Men det som händer därefter får man helt och hållet ansvara för själv. Många fortsätter då gå till samma tandläkare som man använt som barn. Det vill säga någon inom folktandvårdens försorg. Däremot kan man känna att man av olika anledningar vill välja en annan tandläkare. Och det går också bra. Beträffande priser och behandling så är det inte mycket som skiljer.

På senare år har man infört ett system där även privattandvården är anslutna till försäkringskassans system. Så om man önskar kan man utan problem välja även en privat tandläkare i Solna, eller på någon annan ort. Kanske beror det på att den kliniken ligger närmare hemmet eller arbetet. Eller så kanske man helt enkelt trivs bättre med den tandläkarens arbetssätt. När som helst man önskar så kan man byta till någon annan, såväl inom det privata som folktandvården.

Ta hand om sina verktyg

För att kunna bita av delar av mat och tugga ordentligt så behövs tänderna. Därför sätter man också in löständer om de egna inte skulle finnas på plats. Först och främst gäller det att ta hand om sina egna tänder så att man får behålla dem så länge som möjligt. Men för att också ha så lite problem och smärtor i tänder och tandkött som går. Det handlar om tandborste, tandkräm, tandtråd, munskölj med mera. Samt att inte utsätta sina tänder för onödigt slitage genom mat, dryck eller tobaksvaror.

Frekvens och hjälp

Då och då behöver man en kontroll och kanske hjälp med tänderna via en tandläkare. Ett besök om året brukar vara det vanliga som rekommenderas om man inte har några speciella behov. Tandläkaren kontrollerar då skicket på tänder och tandkött, lagar eventuella hål och tänder som gått av. Drar ut en tand om det behövs. Kontrollera skicket på eventuella tandregleringar eller proteser. Ger råd gällande tandborstning och annan skötsel som kan behövas. Samt rekommenderar besök hos en tandhygienist om det behövs.

9 Oct 2020