Tänk på detta innan du skaffat tandimplantat

Att skaffa tandimplantat är ett stort steg för många. Det medför en hel del tandläkarbesök och även kostnader. Det finns även vinster att göra! Tandhälsa och att kunna tugga rätt är viktigt!

Anledningarna till att någon vill skaffa ett tandimplantat kan vara många. Det gemensamma är att man har en eller flera tänder som inte längre kan repareras. Det kan handla om att man skadat en eller flera tänder i en olycka. Det kan vara att man upprepade gånger fått laga en tand utan att resultatet blivit bra. Det kan vara tänder som växer fel. Det kan vara en tand som behövt dras ut av olika anledningar. I samtliga dessa fall står personen där med en tand borta. Det innebär alltid en påverkan på tuggförmåga eller någon annan snedbelastning i munnen. Många tycker dessutom att det är socialt pinsamt att ha en synlig tandlucka.

Att skaffa tandimplantat är en process

Ett tandimplantat är inte något som man kommer att vakna med en morgon bara. Från det att man bestämt sig är vägen ganska lång och inte helt smärtfri. Dock är det en säker och stor belöning när allt är klart! Vägen mot ett tandimplantat startar alltid med ett besök hos tandläkare. Där undersöker man hur det ser ut och får möjlighet att diskutera alternativ. När sedan tandläkare och patient kommit överens om att ett implantat är rätt är det flera steg att ta. Och de kommer att ta tid. Först ska naturligtvis den felaktiga eller trasiga tanden tas bort - försåvitt den inte redan är borta! Därefter kan man antingen välja att låta platsen vara tom eller sätta dit en tillfällig tand. Sedan ska titanskruvar borras in i tandbenet. Själva skruvandet gör inte ont men det kommer att smärta efteråt och du kommer att få recept på smärtstillande.

Ett tandimplantat varar för evigt

När man fått skruvarna behöver det gå en tid medan alltihop läker. Under tiden kommer den konstgjorda tanden att tillverkas. Den görs i samma färg och form som patientens övriga tänder och det kommer inte att synas att den inte är naturens eget verk! Efter att läkningen och tillverkningen är avklarad kommer tanden att sättas fast. Den riskerar inte att lossa och den ska skötas på exakt samma sätt som de andra tänderna, så ingen smitning från tandborstningen rekommenderas! Så - det tar en tid och det kommer att kännas. Ett tandimplantat är en trygghet och en tillgång.

11 Mar 2020