Tre hudbehandlingar

Huden är en mycket stor del av hur vi ser ut. Den täcker ju trots allt nästan hela kroppen. Det är därför inte så konstigt att det finns många olika hudbehandlingar att ta del av om man så önskar. Vissa behandlingar syftar till att rengöra och att fräscha upp huden – andra syftar till att få dig att se yngre ut.

Hudföryngring med kräm

Hudföryngring är troligtvis en av de mer populära behandlingarna för huden. Huden är en av de delar på kroppen som drabbas allra hårdast av ålderstecken. Huden, framför allt den i ansiktet, kan bli rynkig och få små linjer här och var. Det här är som bekant något som många vill motverka.

Hudföryngring kan utföras på flera olika sätt. Ett av de sätten är att använda sig av olika krämer som ska minska dessa rynkor och linjer. Ofta har hudvårdsföretagen många olika krämer som kan användas just för att se lite yngre ut. Ett exempel är företaget Dermaceutics sortiment. Bland deras mest populära produkter är har nästan alla någon form av hudföryngrande egenskap. Storsäljarna Dermaceutic K Ceutic och Dermaceutic Tri Vita C30 motverkar båda rynkor till exempel.

Peeling

Peeling är en populär typ av hudvårdsbehandling. Peeling är egentligen ingen enskild behandling, utan snarare ett samlingsnamn för en rad olika behandlingar, där hudens yttersta lager tas bort. Det här görs ofta med hjälp av olika syror, så som TCA eller AHA. I och med att det allra yttersta hudlagret avlägsnas, kommer kroppen att se betydligt fräschare ut. Detta inte minst för att nybildningen av hudceller stimuleras kraftigt. Ju äldre man är, desto långsammare bildar kroppen nya hudceller.

När man använder sig av syror kallar man det för kemisk peeling. Peeling kan även göras med laser (laserpeeling), där man istället använder sig av laserljus. I peelingsammanhang kan man även tala om så kallad mekanisk peeling, och då är det dermabrasion som används.

Samtidigt skiljer sig behandlingarnas kvalitet ofta väldigt starkt åt, beroende på om man går till en seriös hudklinik eller till en affär och köper sig en peelbehandling för att göra det på egen hand. Samtidigt finns det företag som säljer produkter som har fått goda recensioner, eller som endast får säljas av diplomerade hudterapeuter (Dermaceutics produkter, exempelvis).

Rynkborttagning

Rynkborttagning kan göras på flera sätt. Bland annat ingår det ofta i ”hudföryngring med kräm”, som skrivet under första rubriken. Dock anser de allra flesta att krämen inte är lika effektiv som en laserbehandling kan vara. Att ta bort rynkor med laser är ett populärt sätt att ta bort rynkor på. Resultaten syns ofta väldigt snabbt, medan behandlingen i sig går väldigt snabbt. Det här till skillnad från rynkborttagning med kräm, som kan ta väldigt lång tid och ge resultat som kan vara svåra att se. Styrkan med att göra en hudföryngring med kräm ligger kanske i att huden i allmänhet ser bättre ut, vilket därmed kan göra så att huden ser yngre ut i sig.

11 Jan 2017