Utseendet viktigt för den som arbetar med presentationer

För den som jobbar som opinionsbildare, föreläsare, försäljare eller presentatör är de viktigt att ha en slipad presentationsteknik och kunskaper i retorik. Ofta har man utöver sin specialkompetens för det man jobbar med, även gått kurser i presentationsteknik och över tid arbetat fram en presentationsmodell som fångar åhörarna och får dem att lyssna till vad man har att säga. Den som jobbar med att prata inför andra människor har helt enkelt inte råd att stå och mumla eller famla efter orden. Allt ska sitta som berget, från första stavelsen till frågestunden.

Vi lyssnar med både öronen och ögonen

Men hur skicklig man än är som talare, och hur hållbara ens argument än är, blir man sällan särskilt framgångsrik om man inte också tänker på sitt yttre. Människor har helt enkelt en tendens att vara mer välvilligt inställda till en prydlig person och ägnar denne mer uppmärksamhet. Det har inte med skönhet att göra, även om det så klart aldrig är en nackdel att vara vacker, utan mer om att visa att man respekterar sin omgivning och vill se respektabel ut. Av samma anledning går man inte till ett bröllop i mjukisbyxor och med rufsigt hår.

Dålig tandhälsa får folk att rygga

Om man har missfärgade, skadade eller skeva tänder som man skäms för, är offentliga framträdanden antagligen det sista man vill tänka på. Fula, utstående eller saknade tänder är ett stigma i dagens samhälle och ofta ett tecken på att det är illa ställt. Folk lyssnar inte på en människa med dåliga tänder, än mindre tar dem honom på allvar. För den som lider av dåliga tänder och som samtidigt har tänkt sig en karriär där presentation är ett stående inslag är det därför av största vikt att han gör något åt sina tänder, det är den hårda verkligheten.

Ett besök hos tandläkaren kan rädda karriären

Med hjälp av implantat, proteser eller skalfasader kan ett fult grin förvandlas till ett vackert leende som inger förtroende och får människor att lyssna på det man säger. Att ha vackra tänder gör också att man stiger upp i talarstolen med pånyttfött självförtroende och en ny säkerhet. Vill man kunna övertyga måste man själv vara övertygad.

Tänderna först, argumenten sedan

Först när en publik förvissat sig om att de har en pålitlig person framför sig på scenen kommer de att börja lyssna på det du har att säga. Hur skicklig du än är ed orden och hur omsorgsfullt du än betonar det viktigaste i ditt budskap kommer du inte att nå fram om du inte kan bevisa för din publik att du bryr dig om ditt utseende. Det må låta hårt men det är så vi människor fungerar. Ett välvårdat yttre i kombination med god presentationsteknik kan få den mest hårdnackade publik på fall, så även om du är världens skickligaste retoriker, se till att sköta din tandhygien och ta ditt utseende på allvar. Med ett vackert leende är hälften vunnet!

9 Jul 2018