Vad gör en akut tandläkare i Stockholm

Det som skiljer en vanlig tandläkare mot en som arbetar som en akut tandläkare är egentligen ingenting rent yrkesmässigt – man lagar helt enkelt tänder som värker eller på något sätt blivit skadade. Dock kan man säga att en akut tandläkare mer arbetar på tider avsatta för just akuta fall – det är alltså till denne du vänder dig då du varit med om en olycka eller drabbats av plötsligt värk. Vi säger att du bor i Stockholm där du en söndagmorgon ligger i soffan och äter nötter då du plötsligt biter rakt i ett skal med följden att din ena framtand lossnar – finns det då någonting att göra eller måste du vänta in måndagen?

Förut fanns det kanske risk för det men inte längre – i Stockholm och i många andra delar av landet så finns det nämligen många privata kliniker som enbart har tider där en akut tandläkare arbetar. Detta är också fördelen med privatiseringen av tandvård – att inte vara bunden till vardagar utan faktiskt kan få den hjälp man behöver oavsett när det är. Det är ju också ganska logiskt om man tänker efter – tandvärk kan inträffa när som helst på dygnet och även var som helst.

Du kan alltså lika väl bo i Stockholm som i Gävle och behöva komma i kontakt med en akut tandläkare och detta oavsett om det är måndagmorgon eller en lördagsnatt. Här kan man dock säga att det finns större chans att verkligen få hjälp av en akuttandläkare i Stockholm än vad det är i Gävle – detta beroende på att Stockholm är större och att det helt enkelt finns fler tandläkare och mottagningar där.

Måste jag betala en akut tandläkare kontant i Stockholm?

Det som ofta händer då man besöker en akut tandläkare är att man antingen betalar direkt eller får en räkning som man betalar på utsatt datum – detta gäller över hela landet och inte bara i Stockholm. Anledningen till att många gärna hellre ser en räkning är att man på så sätt kan reda ut eventuella lösningar med sitt försäkringsbolag.

Detta kanske inte är möjligt vid akut tandvärk eller om du har problem med en visdomstand – men säg att du halkat i Stockholm, bitit av en hörntand och fått den lagad av en akut tandläkare – ja, då kan det definitivt vara så att du kan få ut delar av kostnaden på din försäkring. Allt handlar alltså om hur olyckan skett och om hur bra försäkring du har då du i dessa fall ska betala en akut tandläkare för den vård du fått. Annars ska man veta att en akut tandläkare oftast är lite dyrare än en vanlig – detta beroende på att tiden du fått just varit akut och att man därför tvingas betala lite mer. Något som det definitivt kan vara värt då tandvärk har en förmåga att vara rent outhärdlig och då kan några extra kronor till en akut tandläkare vara värd hur mycket som helst – detta oavsett om man nu bor i Stockholm eller i Gävle.

24 Apr 2017