Vill man vara fin får man lida pin

Hur är det egentligen ställt med våra tänder? Hur långt har vi kommit i att ha en god munhygien? Är det vanligt med tandreglering idag och hur bär man sig åt om man är rädd för tandläkare?

Det blir mer och mer vanligt med estetisk tandvård. De flesta människor vill ha fina raka tänder. Det finns otaliga varianter av sneda ihoptryckta eller alldeles för glesa tandrader. Kanske tillhör du dem som har ett sådant problem eller så har du bara en stark önskan att få en rakare vackrare tandrad. Men det kan även vara så att dina tänder är missfärgade trots att de är raka. Kanske på grund av mycket te, rödvin eller kaffe. Somliga människor föds utan tandämne och då kan det hända att vissa av tänderna inte utvecklas alls. Som tur är finns det hjälp att få oavsett dina tandproblem, och var i landet du än befinner dig.

Arbete för en tandtekniker

För att nya tänder ska kunna hamna rätt i munnen på dig som behöver dem, är det många led som ska fungera innan de har lagt sig tillrätta där de slutligen ska vara. Alltför sällan tänker vi på alla leden. Efter ett tandläkarbesök med rådgivning ska det tas ett avtryck för att kunna gjutas en form. Det är där en tandtekniker kommer in i bilden. Att skapa nya tänder kräver precision och noggrannhet. En tekniker har ofta bred kunskap och är intresserad av färg och form, att gjuta och arbeta i keramiskt material och glädjas åt att kunna underlätta livet för människor. Det är på så vis ett kreativt serviceyrke. De flesta jobbar ensamma.

Det friska och vackra i tänder

Förutom att ha en vacker tandrad eller kunna blixtra till med ett bedårande och charmerande leende, kanske du vill ha friska tänder. Det sköter sig inte helt själv utan där får du lov att vara aktiv minst två gånger om dagen. Det finns inga genvägar. Att borsta tänderna är den enda vägen till bra munhygien. Som komplement kan du alltid använda tandtråd och sköljmedel men det är som sagt bara ett komplement. Har du missfärgade tänder kan det i många fall åtgärdas med hjälp av tandblekning, men ibland kan tandroten vara skadad och då är det annan estetisk tandvård som gäller. Så hetaste tipset är att ta hand om dina tänder minst två gånger varje dag. Borsta dem morgon och kväll, använd tandtråd och drick vatten.

19 May 2020